Страната е на опашката на пандемията от коронавирус. Очаква се спокоен период, но не се прекратява наблюдаването на генетичното развитие на вируса и неговите варианти. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова и съветник на премиера Кирил Петков пред БНТ. Тя съобщи, че се следи какво става в Южна Африка с два нови варианта. "У нас шества БА2 вариант на Омикрон, сега се говори за БА4 и БА5, установени там", обясни тя. Аргирова съобщи, че вчера е установено лице, носител на тези вариации в Европа - в Ирландия. "В началото на септември ще има вълна от двата варианта в Европа и у нас, но няма да е висока и страшна", смята Аргирова.

Тя уточни, че досега са описани 200 пост ковидни синдрома и на практика може да се засегне всеки орган. "Има статистика, която показва, че между 10% и 12% от лицата, прекарали ковид, се сблъскват с него", поясни тя. Радка Аргирова съобщи, че лятото най-новите медикаменти за лечение на коронавирус ще са у нас, сред тях и специален препарат - ваксина, за имуносупресираните хора, които не развиват антитела след ваксинация (у нас това са над 2000 лица).

Кантарджиев: Рискът за българите за зараза с маймунска шарка е малък

Кантарджиев: Рискът за българите за зараза с маймунска шарка е малък

Увеличаващите се случаи на маймунска шарка вдигнаха на крак Световната здравна организация

За новото заболяване - маймунска шарка, тя коментира, че е рядко заболяване, за което се знае от учебниците по биология. По думите й - протича леко, самоизлекува се, но има потенциал да заразява, тъй като се предава въздушно-капково или с ръкуване. Симптоматиката е 6 дни след заразяване, инкубационният период е 22 дни, затова се постановява карантина от 20 дни. За родените преди 90- та г. помага ваксина против шарка, която ги защитава, за другите - се предвижда кръгово ваксиниране, което е за хората от един кръг, които са заразени. Тя препоръча обаче лична хигиена, миене на ръце и кръгът заболели да носи лицеви маски.