Най-честият рисков фактор за рака на белия дроб е тютюнопушенето. Това показват проучванията. Относителният риск за развитие на заболяването при пушачите се увеличава с 13,3 пъти в сравнение с непушачите.

През 2018 в световен мащаб са регистрирани приблизително 2,1милиона случаи на белодробен карцином и 1,8 милиона смъртни случаи вследствие на заболяването.

Повече от 58% от всички случаи на заболяването в света, възникват в Азия. Статистиката за Европа за миналата година отчита 387 913 смъртни случаи от белодробен карцином, което представлява 20% от всички свързани с онкологични заболявания смъртни случаи.

В България ракът на белия дроб е най-често причина за смърт от злокачествените заболявания при мъжете и на трето място при жените. Данните сочат, че близо 79% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий на заболяването.

Симптомите при рак на белия дроб са продължаваща кашлица, затруднено дишане, гръдна болка, прогресираща загуба на тегло. Около 25% от пациентите с диагностициран белодробен карцином нямат симптоми. Амбицията на медиците у нас е до 2025 да се удвои преживяемостта. Едва 6% е преживяемостта у нас.

Онкологът Мила Петрова изтъкна, че белодробният карцином е основна причина за смърт в световен мащаб. Това заболяване все по-често се среща при млади пациенти, каза тя. Това е изключително социално значимо заболяване, категорична бе Петрова. У нас няма активни мерки срещу тютюнопушенето, по мнението й. 15% от пациентите никога не са пушили. 

Позитивни са ефектите от отказ от цигари. Две седмици след отказ от тютюн функцията на белите дробове се възстановява. Отделните видове белодробен карцином се лекуват различно, стана ясно от думите на онколога. В малките градове и села диагностицираните пациенти са в по-късен стадий. Доктор Полина Лъжанска подчерта, че трябва да се правят профилактични прегледи. Колкото по-информирано е едно общество, толкова по-здраво може да бъде то, категорична бе тя.