С доставения днес "Ремдесивир" може да се лекуват 260 човека в интензивни отделения, които имат нужда от допълнителен кислород.

"Не се използва при леки пациенти или при цитокинова буря (която е много тежко състояние - б.р.)", обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от bTV. 

"Курсът на лечение е ясен - 2 флакона първия ден и после по флакон венозно следващите дни", допълни той.

Раздават "Ремдесивир" на всички РЗИ-та у нас

Раздават "Ремдесивир" на всички РЗИ-та у нас

Пристигнали са 2593 флакона от медикамента

Пенков посочи, че е запознат с проучването на СЗО, според което ремдесивирът не помага на тежките случаи на коронавирус, но видя в изследването пропуски в методологията: "Имат да работят по тяхната публикация още дълго време, преди академичната общност да им повярва", подчерта той.

На въпрос дали лекарството има опасни странични ефекти, Пенков изтъкна, че има показание и още 10 противопоказания. Въпросът е, че не е толкова токсичен, добре се приема от нашите пациенти, няма съобщени нежелани реакции до настоящия момент", поясни зам.-министърът.

Доставката е първата от договор, който предвижда всеки месец България да получава партиди от лекарството до края на март. Следващите ще са по 6000 флакона на месец. Стойността на контракта е 26 млн. лв., а днешната доставка е за 2,1 млн. лв. Преди нея в системата е имало 500 опаковки, а на места като Военно-медицинска академия резервите са били изчерпани, стана ясно от отговорите на специалистите, сред които и началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

Кабинетът одобри купуването на "Ремдесивир"

Кабинетът одобри купуването на "Ремдесивир"

България ще сключи договори с Gilead Sciences за 32 593 флакона