Респираторните алергии са бичът на 21 век. Това обяви пред News.bg Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

По повод Световния ден на астмата в Ботаническата градина в столицата съвместно с дружествата по алергология и по белодробни болести информират обществото за рисковите фактори и симптомите на заболяването. Хората могат да получат информационни материали.

От дружеството по алергология дават съвети на хора, които са с такава симптоматика. Стягане в гърдите, затруднено дишане, кашлица са сред основните симптоми и се проявяват вечер.

"До момента нямаме статистически данни", заяви Хаджиангелова по повод броя на българите, засегнати от астма. Затова през 2014 г. с двете дружества се изработи национален план за превенция и контрол.

"Надяваме се това да влезе в действие, защото респириторните алергии са бичът на 21 век", коментира Хаджиангелова.

Кампанията по повод Световния ден на астмата ще се пренесе и в парка "Заимов" от 16:00 ч., където акцентът ще бъде замърсяването на въздуха.

"Изискваме и ще съдействаме за краткосрочни мерки, свързани с подобряване качеството на въздуха", подчерта Хаджиангелова.

30 милиона живеят с астма. 15 000 умират всяка година от заболяването. Повече от 20% от европейците страдат от алергични ринити. 300 000 умират годишно от ХОББ. До 2030 г. ХОББ ще бъде третата поред причина за смъртност в света, сочи статистиката, поместена на информационните листовки.