Българският лекарски съюз (БЛС) съобщи, че е сезирал прокуратурата за упражнена вербална и физическа агресия срещу шуменската лекарка Айлин Ахмед.

Съсловната организация настоява компетентните органи да предприемат незабавни действия.

От БЛС изтъкват, че лекарите у нас биват заплашвани, подлагани на тормоз и душени, докато се опитват да си вършат работата и настояват спрямо нападателите на д-р Ахмед да бъде приложена цялата строгост на закона.

"Пороят от обидни думи, придружени със закани за убийство и опит за душене на медицинско лице са недопустими", категорични са от Българския лекарски съюз.

Съсловната организация ще се ангажира с юридическата защита на д-р Айлин Ахмед, както и на всеки друг лекар, който е подложен на насилие. От БЛС подчертават, че цялата организация ще направи необходимото с всичките си налични ресурси, за да бъдат виновните подведени под отговорност.

Български лекарски съюз пита: "Така ли се борим с кадровата криза в сектора? Така ли задържаме младите медици у нас? Като едва в началото на техния професионален път, ги заплашваме, обиждаме и душим докато те се опитват да помогнат на нашите деца и близки?>

50 роми атакуваха Спешното в Самоков

50 роми атакуваха Спешното в Самоков

Били агресивни след смъртта на мъж

Нова телевизия информира, че 25-годишната д-р Айлин Ахмед е нападната от родители на дете, докато е била на нощно дежурство в понеделник срещу вторник в болницата в Шумен, като майката дори опитала да я души.

"Сестрата ми звънна и каза, че има няколко души с едни и същи оплаквания. Веднага отреагирах, прегледах ги, разпитах ги и обясних какъв е редът", разказва д-р Ахмед, цитирана от медията. Според нея случаят не бил спешен, но въпреки това тя казала, че ще ги прегледа и ще помогне.

"Когато влязох в регистратурата, за да обсъдим със сестрите реда на нещата, тъй като бяха много хора, мъж блъсна вратата. Агресивно ни каза, че детето е болно, има коремна болка и е със същите симптоми като останалите", допълва Айлин Ахмед. По думите й веднага са се обадили на дежурния педиатър. "Бащата на детето започна да се държи по-арогантно, започна да използва нецензурни думи. Казах на сестрата да звънне на полицията и го помолих да напусне, докато дойдат полицаите. Той започна да се държи още по-агресивно. Започнаха нападки, тръгна срещу мен с цел нападение и в този момент дойде охраната и го изкара навън", посочва тя.

Конфликтът обаче продължил. "Изкараха го навън. В този момент съпругата на този мъж, т.е. майката на детето, ме нападна. Имаше опит за удушаване с думите: "Ще ви убия, ще направя всичко за детето си", въпреки че ние се опитвахме да направим всичко за детето й", казва още шуменската лекарка.

Тя е категорична, че не е имало забавяне в прегледа или нещо друго, което да е провокирало родителите. "Отреагирахме на минутата, нямаше такова нещо", посочва д-р Ахмед. Запитана дали според нея е можело да се действа по-адекватно и дали лекарите са допуснали някаква грешка, тя заявява, че такава не е имало.

"Ще търся правата си. Не искам този случай да остане безнаказан. Не искам това да продължава", подчертава Айлин Ахмед. От полицията са потвърдиха пред Нова телевизия, че работят по случая и предстои да бъдат изяснени всички обстоятелства.

Агресия срещу медици в Хасково

Агресия срещу медици в Хасково

Екип на "Спешна помощ" бе нападнат при посещение на адрес

По-късно от прокуратурата съобщиха, че жената мъжът, нападнали, обиждали и заплашвали лекарката от Спешна помощ, са привлечени към наказателна отговорност. Те са обвинени в едро хулиганство, извършено с изключителна дързост и цинизъм, и отправяне на закани за убийство. На 28-годишната жена е повдигнато обвинение и за това, че причинила лека телесна повреда по хулигански подбуди на медицински специалист при изпълнение на служебните му задължения.

От държавното обвинение представят и хронология на фактите по случая. Бързото производство било започнато на 2 август 2022 година. Около 02:30 часа в Центъра за спешна помощ при МБАЛ-Шумен пристигнала група граждани, които не се чувствали добре и имали симптоми на хранително отравяне. Предния ден всички те били гости на сватбено тържество.

Дежурният лекар започнал да преглежда един по един пристигналите. Млади жена и мъж се намесили в работата на медика, като настоявали детето им да бъде прегледано по-бързо. Според правилата на болничното заведение, тъй като ставало въпрос за малко дете, трябвало да бъде направен задължителна консултация с педиатър. Дежурният лекар незабавно поискал такава, но се налагало изчакване на специалиста. Това разгневило родителите на детето и двамата започнали да крещят и да обиждат младата лекарка. Стигнало се до отправяне на закани за убийство от тяхна страна, а 28-годишната майка на детето дори си позволила физическо посегателство над медика - хванала я за врата и започнала да я души.

На място пръв се отзовал служител по охраната на болничното заведение, който прекратил сблъсъка. Пристигнал и полицейски екип. Докато се изяснявала ситуацията, родителите напуснали болницата заедно с детето си. По-късно те били открити.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районната прокуратура в Шумен.