Родители се събраха в защита на детската кардиология, на протест пред Министерски съвет. Притеснени за здравето на своите деца, те се страхуват от затваряне на детските клиники в Националната кардиологична болница, съобщава БНР.

Изразяват своето недоволство пред МС, заради заплахата клиниките да спрат работа, поради липса на медицински сестри и финансиране.

Здравно министерство подкрепя детската кардиологична клиника

Здравно министерство подкрепя детската кардиологична клиника

Готвят и нов модел за финансиране на болниците, който ще се прилага от началото на 2019 г.

Припомняме, вчера във връзка със сигналите на лекари, че детска кардиологична клиника е застрашена, заради липса на средства и недостиг на медицински сестри, зам.-здравният министър Жени Начева коментира, че клиниката е уникална за страната и МЗ няма да допусне затварянето й.

Начева допълни, че звеното е най-добре работещото в Националната кардиологична болница и проблемите му може да бъдат решени с преструктуриране на персонала и ресурсите за издръжка в болницата.

Организаторите на днешния протест пред МС са подготвили отворено писмо до институциите и подписка в подкрепа на Клиниката по детска кардиология. 

"Целта на протеста е да алармираме институциите и най-вече управляващите да обърнат сериозно внимание на Детската кардиологична клиника, тъй като има огромен проблем най-вече с намирането на квалифицирани кадри", коментира Мария Найденова от Асоциация "Детско сърце":

Калин Даскалов, баща на дете, което е спасено в Националната кардиологична болница и един от организаторите, изказва искрена благодарност на специалистите, които са се постарали детето да бъде добре.

Детската кардиология може да затвори врати
Обновена

Детската кардиология може да затвори врати

Заради липсата на медицински сестри се работи на санитарния минимум