Във връзка със сигналите на лекари, че детска кардиологична клиника е застрашена, заради липса на средства и недостиг на медицински сестри, зам.-здравният министър Жени Начева коментира пред БНТ, че клиниката е уникална за страната и МЗ няма да допусне затварянето й. 

Начева допълни, че звеното е най-добре работещото в Националната кардиологична болница и проблемите му може да бъдат решени с преструктуриране на персонала и ресурсите за издръжка в болницата.

Националната кардиологична болница е единствената структура в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на деца с вродени сърдечни малформации (ВСМ) от 0 до 18-годишна възраст, включващо диагностика, съвременно лечение и проследяване.

Годишно се хоспитализират в болницата 900 деца, оперират се 250, катетеризират над 300, интервенционални процедури се извършват при 100, проследяват се над 10 000 пациенти.

Детската кардиология може да затвори врати
Обновена

Детската кардиология може да затвори врати

Заради липсата на медицински сестри се работи на санитарния минимум

Зам.-министър Начева, коментира, че здравното министерство готви и нов модел за финансиране на болниците, който ще се прилага от началото на следващата година.

До края на годината ще стартират обществените поръчки за изграждане на регистър на ражданията и онкоболните, които ще дадат възможност за по-добро разпределяне на парите за тези дейности, обясни тя.

В периода април-септември в електронното здравно досие ще бъде включени информация за резултати от изследвания и престой в болница на пациентите.