Национална програма за оптимизиране на ваксинопрофилактиката в страната ще помогне за решаването на редица проблеми. Сред тях са снабдяване, изпълнение на имунизационния календар, създаване на електронен регистър, повишаване на информираността на населението. Това обясни на пресконференция в БТА председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ. Той посочи, че подобна програма ще допринесе за подобряване начина на подаване, събиране и анализ на нежеланите лекарствени реакции, както за процедури за внедряване на нови видове ваксини.

Като проблем проф. Пилософ открои снижаването на покритието от ваксинация при 6-годишните деца, при това за болести като коклюш.

При бебетата до 12 месеца покритието от ваксинации е 90.4 – 95.8 %. При децата до година и половина покритието от ваксини намалява на 65 %, като те са за дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. При децата до 6 години се наблюдава тревожната тенденция за намаляване на покритието от ваксини до 49 % - дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит.

Проф. Владимир Пилософ коментира, че това се дължи основно на нарушение на ритмичността с доставките на ваксини, отказа от имунизации, както и миграцията на населението. Миграцията пречела да се проследи кое дете е ваксинирано и какви ваксини са му направени.

С въвеждането на електронен регистър този проблем ще бъде изчистен. Регистърът ще дава информация за наличността на ваксините както на национално ниво, така и на ниво лекарски кабинет. В регистъра личния лекар ще може да види на дадения пациент какви ваксини са поставени, независимо, че той може да е сменил мястото си на живеене.

Проф. Пилософ обърна внимание на факта, че производството на ваксини продължава много дълго – 18 месеца на известни ваксини. След това започват проверките на нейната годност и качество, които продължават до 36 месеца. Именно заради това специалистът съветва договорите за ваксините да се сключват 2 години преди доставката. В момента търговете се правели година и за година и това не било добра практика. Нужно било да има дългосрочни договори от 3 до 5 години.

И дядо Господ да дойде да оправя ситуацията с ваксините, няма да може да го направи, защото нямаме дългосрочни договори”, категоричен е Владимир Пилософ.

Той подчерта, че ваксинирането е най-ефективната инвестиция за превенция. Около 1 % от средствата за здравеопазване се заделят за ваксини.

30 000 деца годишно боледуват от варицела, но ваксина за това заболяване няма. Причината е, че липсват национална препоръка и регистрирана ваксина.

От своя страна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви, че съществува голям интерес към ваксината срещу варицела. Много родители искали да има такава ваксина.

В същото време здравните експерти имат намерение и желание да обсъдят намаляване на приемите на ваксината срещу туберкулоза. Нямало държава, в която да има 5 приема на ваксината срещу туберкулоза. Имало държави, в които спрели ваксинирането или го намалили до един прием, но ние не можем да си го позволим.

Кунчев предупреди, че сигурност за никоя ваксина няма. Не можело да се прогнозира дали ще има недостиг на някоя ваксина тази година.

Най-големият спад на ваксинациите имало заради липсата на ваксини в последните две години.

Високоинформираните майки не искали да слагат ваксини, защото се страхуват. Страхът обаче се лекувал само с информация.

Кунчев отбеляза, че е добре, че засега у нас няма отказ от ваксини заради религиозни убеждения. Той изрази надеждата си това да не се случва.

Винаги ще има някой лекар, който за 20 лева ще даде бележка, че детето е имунизирано, призна още д-р Ангел Кунчев.