Над 30 общопрактикуващи лекари не достигат в област Велико Търново за нормалното покриване на населението по здравна карта от първична медицинска грижа. Недостигът в региона е близо 20 на сто и обхваща всички десет общини в областта.

Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция, предаде БНР.

Същевременно има направления, където всички медици при специализираната медицинска помощ са над 60-годишна възраст. Става въпрос за лекарите по спортна медицина, детска хирургия, медицинска онкология и инфекциозни болести.

Дефицитни за областта специалности са съдебна медицина, спешна медицина, неонатология, анестезиология и интензивно лечение, ревматология, ендокринология и болести на обмяната, обща медицина, медицинска онкология, ортопедия и травматология.

С добра осигуреност със специалисти са направленията вътрешни болести, очни болести, кардиология, хирургия и педиатрия.

Недостиг на медицински сестри има за почти всички направления. Макар и във Велико Търново да има филиал на медицински университет, то с всяка година кандидатите за медицински сестри и акушерки намаляват. За да се справят с проблема, няколко от болниците в областта работят по стипендиантски програми, за да привличат млади лекари.