С боязливите и половинчати мерки ще изпуснем нещата напълно от контрол. За това предупреди в студиото на БиТиВи бившият здравен министър Мими Виткова. Според нея много тежък медицински проблем се политизира тежко и в момента не е ясно с вируса ли се борим, или със себе си. Ситуацията в момента е, че вирусът ни води, а не ние него.

През октомври мерките, според Виткова, са закъснели, като тенденцията за увеличаване на заразените е била забелязана още през септември месец. Вирусът ни е дал луфт от време през лятото да се осъзнаем и да се подготвим, но малко е било направено. Например, е можело студентите шестокурсници да бъдат подготвени поне да бъдат медицински сестри в отделенията - нещо, което не е се е случило.

В момента ние, не само българите, но и целият свят, забавяме процеса, за да стигнем до ваксина, но има много въпросителни след това - колко ефективна ще е тази ваксина, колко ще трае имунитетът от нея, предупреди Виткова.

Тя очаква още мерки и да се наложи и настоящите мерки да се ожесточават. Няма и нужда да пренасяме чуждите реалности, имаме си собствени реалности, които са много тревожни, да не кажа неспасяеми, коментира Мими Виткова.

В тази обстановка е нужно лидерство, нужно е да се налагат непопулярни, но добре артикулирани мерки. И това не е проблем само на здравния министър и Министерство на здравеопазването, заяви Мими Виткова, която се пита къде е премиерът в случая. Като пример тя даде останалите страни, където именно мерките се артикулират от лидерите: премиерът излиза и си поема отговорността.

Нужно е и всеки да се лиши от нещо и това не е чак толкова драматично, обясни Виткова и посочи като пример някои общества, които не са излизали от тези мерки - като Китай например. "От едната страна са живота на нашите лекари от другата страна за удоволствията на нощните заведения - като граждани трябва да изберем."