Доцент Дончо Дончев от ВМА вече седем пъти дарява плазма. Той също се ваксинира, защото антителата му след преболедуване са намалели. Доцент Дончев иска да даде личен пример заради кампанията срещу ваксинирането. Пред Нова телевизия изтъкна, че все още не се знае колко трае естественият имунитет след преболедуване. Ваксината е нещо по-сигурно.

Лекарят изтъкна, че ваксинацията ни е спасила от редица инфекциозни заболявания. Той сравнява пандемията с асиметрична война. Досега ние бяхме в отбрана, изтъкна доцент Дончев. Ваксината ще ни позволи да атакуваме този враг, по мнението му.

В началото той е давал и двойни дози плазма, когато е нямало достатъчно донори. Дончо Дончев е доволен, че вече има наплив на донори. Плазмата помага в началната фаза на заболяването.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.7%

Само с руската ваксина 12.5%

Няма такъв вирус 7.8%

Припомняме, до този момент 4 739 са ваксинираните у нас с първата доставка на ваксини на Pfizer-BioNTech. Първият етап на ваксиниране започна точно на 27 декември, според плана на Европейския съюз, а първият ваксиниран бе точно здравният министър Костадин Ангелов.

Идната седмица очакваме втората доставка с ваксини и продължаване на първия етап, в който ще се ваксинират доктори и медицински персонал.

BioNTech смъмри неспособността на ЕС да поръча достатъчно COVID ваксина

BioNTech смъмри неспособността на ЕС да поръча достатъчно COVID ваксина

Нейната ваксина е първата одобрена в ЕС