Германската биотехнологична компания BioNTech разкритикува неспособността на Европейския съюз да поръча повече дози от нейната ваксина срещу коронавируса (COVID-19), заявявайки, че сега се опитва по най-бързия начин с американския си партньор Pfizer да увеличи производството на фона на опасенията от европейска "празнина", ​​оставена от липсата на други одобрени ваксини.

Ваксината на Pfizer/BioNTech беше първата, одобрена от Общността в края на миналия месец, след като беше одобрена първо от Великобритания, Канада и САЩ. След това те и други страни одобриха ваксината на американската фармацевтична компания Moderna или на Оксфорд/AstraZeneca, оставяйки ЕС да им диша прахта.

В ЕС потеглиха камиони с ваксината на Pfizer-BioNTech

В ЕС потеглиха камиони с ваксината на Pfizer-BioNTech

Държавите членки ще започнат да имунизират с ваксината на Pfizer-BioNTech от 27 декември

Със засилващите се критики към бавния темп на програмата за ваксинация на ЕС, Угур Шахин, ръководител на германската биотехнологична компания, коментира пред "Шпигел", че процесът на поръчки в Европа "със сигурност не протиче толкова бързо и безпроблемно, колкото беше с други страни".

Шахин, който основава BioNTech със съпругата си Йозлем Тюречи, която е главен медицински директор на фирмата, изтъкна, че ситуацията "не е розова", тъй като ЕС погрешно е предположил, че няколко различни ваксини ще бъдат готови наведнъж, затова диверсифицира поръчките си.

"Предположението беше, че много други компании ще предложат своите ваксини", отбеляза Шахин и добави: "Изглежда, че впечатлението беше: "Ще получим достатъчно, няма да е толкова зле и това е под наш контрол." Това ме изненада."

Д-р Шахин: Очакваме ваксината на Pfizer и BioNTech да е ефикасна срещу мутиралия вирус

Д-р Шахин: Очакваме ваксината на Pfizer и BioNTech да е ефикасна срещу мутиралия вирус

Пандемията ще бъде под контрол преди следващата зима...

Тюречи каза пред германското списание, че ЕС е предположил, че ще има "кошница от различни доставчици", от които да избира. "Такъв подход е смислен. Но в един момент стана ясно, че мнозина няма да могат да доставят толкова бързо", заяви тя и допълни: "По това време беше твърде късно да се компенсира дефицитът."

САЩ поръчаха 600 милиона дози ваксина на Pfizer/BioNTech през юли, докато ЕС изчака до ноември, за да поръча наполовина по-малко. Шахин обясни, че фирмите в момента работят за увеличаване на производството и "запълване на дупка поради липса на други одобрени ваксини".

Той посочи, че BioNTech има за цел да въведе в експоатация нов производствен завод в германския град Марбург през февруари, "далеч по-рано от планираното". Той трябва да може да произведе 250 млн. дози през първата половина на 2021 г.

ЕК окончателно одобри ваксината на Pfizer-BioNTech
Обновена

ЕК окончателно одобри ваксината на Pfizer-BioNTech

Европа получи зелена светлина да започне ваксинирането

Тюречи каза, че фирмата е подписала споразумения и с пет други фармацевтични компании в Европа за увеличаване на производството и е водила преговори с други. "До края на януари трябва да имаме яснота колко повече можем да произведем", заяви Шахин.

Ваксината на Moderna трябва да бъде одобрена на 6 януари от Европейската агенция по лекарствата, която е под нарастващ натиск за бързо одобряване на ваксината на Оксфорд/AstraZeneca, която получи зелена светлина тази седмица от Великобритания.

Закъсненията при производството и разпространението на ваксината на Pfizer/BioNtech предизвикаха смут в Германия, където акцентът беше върху имунизирането на възрастни хора в старческите домове, като някои провинции трябва да спрат програмите за ваксинация в рамките на дни след започването им.

Лондон: Ваксината на Pfizer/BioNTech да не се поставя на хора със сериозни алергии

Лондон: Ваксината на Pfizer/BioNTech да не се поставя на хора със сериозни алергии

Двама работници от Националната здравна служба са проявили симптоми