Вирусът ни поставя в ситуация на една игра на руска рулетка. С ваксината това се избягва. Това каза пред БНТ проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

По думите й ваксината ще ни осигури защита - няма да боледуваме тежко. Тя уточни, че антителата служат, за да знаем дали човек се е срещнал с даден вирус. "Нямаме такъв маркер, който да ни покаже до колко имаме имунитет. Антителата може да бъдат протективни", допълни Александрова и обясни, че не трябва да се търсят различията и да се мери кой имунитет е по-добър - този от ваксинация или този от преболедуване.

Александрова не може да си обясни рационално нежеланието на българските граждани да се ваксинират.

Два проблема спъват разрешаването на COVID кризата, убеден Кацаров

Два проблема спъват разрешаването на COVID кризата, убеден Кацаров

До утре МЗ одобрява вида на допълнителния сертификат за трета доза

Относно децата заразени с коронавирус у нас тя каза, че около 2% са хоспитализирани. И обърна внимание, че ние сме отговорни за здравето им. При този вариант на вируса възрастните заразяват децата и децата прекарват болестта по-тежко отколкото при алфа варианта, от който започна пандемията.

Четири пъти повече заболели от COVID-19 ученици спрямо 17 септември

Четири пъти повече заболели от COVID-19 ученици спрямо 17 септември

МОН ще карантинира випуски, а не цели училища

За продължителния ковид Александрова уточни, че няма връзка между тежестта на боледуване и възрастта. "Повече от 200 симптома са описани", допълни тя. Като затрудненото дишане, главоболие, включително миокардит и други.