От нов респиратор има нужда неонатологичното отделение в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД - Кърджали. Здравното заведение участва в поредната кампания, с която Фондация "Нашите недоносени деца" цели да подобри грижите за най-малките и крехки новородени от всички краища на България. С помощта на дарители се събират средства за закупуването на така важната за отделението апаратура. Кампанията е на стойност 41 580 лв., а всеки който желае да я подкрепи, може да го направи чрез дарение по банков път от раздел "Активни кампании" в сайта на фондацията.

Респираторът, от който отделението се нуждае, е жизненоважен за подпомагане на дишането на преждевременно родените бебета, които в повечето случаи се раждат с недостатъчно развити бели дробове. В неонатологичното отделение в Кърджали в момента ползват много стар модел респиратор и за помощ към Фондацията се обръща завеждащата д-р Нурие Шабан.

"Иска ни се да разполагаме с по-нов апарат, тъй като той е много по-щадящ за белите дробове при обдишване, което е особено важно при недоносените бебета, родени с тегло под 1500 гр.", споделя тя.

Неонатологичното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД отделение е с II ниво на компетентност и затова бебета родени с тегло под 1200 гр. и преди 28-а г.с. трябва да бъдат приведени в трето ниво неонатологично отделение. Но поради липсата на добър респиратор, в момента дори бебета с тегло под 1500 гр. се налага да бъдат транспортирани до Пловдив.

"Респиратор от ново поколение е нужен и за случаите, в които се изисква провеждане на инвазивна и неинвазивна вентилация по спешност", посочва д-р Шабан.

Неонатологично отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски"АД е единствено по рода си в цялата Кърджалийска област. В него се полагат грижи както за родените в АГО - гр. Кърджали, така и за постъпилите рискови деца родени в други общини - Момчилград, Крумовград, Златоград. Всички недоносени новородени се обслужват в неонатологично отделение на болницата в Кърджали.

През изминалата година в нея са се родили близо 400 бебета, като тенденцията е ражданията да се увеличават. Над 10% от ражданията са преждевременни.

Може да научите повече за кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" на: https://premature-bg.com/news/da-pomognem-na-nedonosenite-bebeta-v-kardzhali/