Социолози няма да проучват удовлетвореността на пациентите, съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил окончателно наредбата за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, закупувани от Националната здравноосигурителна каса.

Припомняме, че това бе поредната идея на здравния министър в кабинета "Борисов 2" Петър Москов за реформиране на здравната система. Делото бе заведено по жалба на Центъра за защита на правата в здравеопазването още през 2015 г. Към жалбата се присъединиха "Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България" и "Националното сдружение на частните болници в България". Миналата година тричленен състав на ВАС отмени наредбата, но здравният министър обжалва решението.

Сегашното решение е окончателно.

Наредбата предвиждаше Здравната каса да наеме социологическа агенция и да й предостави данни за извършени прегледи и лечение на всички пациенти. От своя страна пък социолозите трябваше с телефонна анкета да проучват удовлетвореността на пациентите.

Наредбата предвиждаше още в зависимост от резултатите от допитването, НЗОК да налага санкции, сред които и прекратяване на договора.

От Центъра за защита на правата в здравеопазването припомнят, че с наредбата по неблагоприятен начин се третирали както правата за конфиденциалност на здравната информация на пациентите, така и правата на лечебните заведения. Те можели да бъдат санкционирани, без дори да има дефиниция на понятието удовлетвореност.