В петчленен състав Върховният административен съд обяви решението си за отмяна на пръстовата автентификация в болничната помощ.

Разпоредбата от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, която предвиждаше на всяко здравноосигурено лице да бъде генериран уникален идентификационен номер чрез електронна автентификация, беше отменена. Това означава, че пациентите вече няма да се идентифицират чрез сканиране на произволни точки от пръст на ръката им.

Състав на ВАС остави пръстовия идентификатор засега

Състав на ВАС остави пръстовия идентификатор засега

Тепърва обаче предстои ВАС да разгледа въпроса по същество

Върховния административен съд потвърждава и мотивите от решението на тричленния състав, който намери разпоредбата за нищожна. Според мотивите "тази разпоредба на практика създава ново и несъществуващо в Закона за здравното осигуряване субективно материално-правно задължение за електронна идентификация на осигурените лица, което е дописване на закона".

Това е извън компетентността на Министерския съвет, издал наредбата. Според ВАС такова задължение липсва на законово ниво и не може да бъде въвеждано с наредбата и за изпълнителите на медицинска помощ. Липсва и задължение за събиране на тези данни в полза на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

С 10 млн. лева се увеличили разходите на Касата след пръстовия идентификатор

С 10 млн. лева се увеличили разходите на Касата след пръстовия идентификатор

Семерджиев е гарант при преговорите за НРД

Решението на съда ще влезе сила веднага след като бъде разписано от петчленния състав на ВАС и изпратено за публикуване в Държавен вестник от председателя на ВАС.

След приемането на решението болниците няма да имат право да използват такава форма на автентификация.

Припомняме, въвеждането на пръстовия идентификатор беше една от най-прокламираните като реформа промени, въведени от предишния здравен министър Петър Москов в правителството на Борисов 2.

Мярката беше аргументирана с предимството пациентът да може да следи и осъществява контрол върху средствата, които разходва за неговото лечение болницата. Съответно чрез пръстовия идентификатор се въвеждала и система за по-строг контрол на парите, които НЗОК превежда на болниците.

Въвеждането на самия идентификатор беше отложено, тъй като болниците нямаха готовност със закупуването на апаратурата. От друга страна при въвеждането й навсякъде, още третия ден системата блокира. Освен това в редица случаи приемът на пациенти за лечение се затормозява още повече и се натрупваха опашки.

Въвеждането на пръстов идентификатор в болниците беше оспорвано още тогава от много специалисти по здравен мениджмънт, а самите здравни заведения възроптаха срещу мярката, която натоварва бюджета им.