Единственият допуснат кандидат до последния кръг на конкурса за нов управител на "Пирогов" е настоящият директор Валентин Димитров. Това е обявено на сайта на Министерството на здравеопазването.

Другият кандидат - ортопедът д-р Атанас Андреев - няма да продължи към последния етап за избор на нов шеф на Университетската многопрофилна болница. Точните причини той да не бъде допуснат до следващия етап не са посочени.

Мандатът, който е с продължителност 3 години, на Валентин Димитров изтече на 22 април. Първоначално той заяви, че няма да се кандидатира, но в средата на май стана ясно, че все пак Димитров ще се бори за втория мандат.

Шефът на Пирогов все пак ще се бори за нов мандат

Шефът на Пирогов все пак ще се бори за нов мандат

Валентин Димитров: Номадството на персонал няма да реши проблемите в здравеопазването

Припомняме, че в края на ноември миналата година вътрешен одитен доклад на Министерството на здравеопазването откри финансови злоупотреби в "Пирогов" и бяха назначени прокурорски проверки.

Позовавайки се на доклада, тогавашният здравен министър Христо Хинков отстрани Валентин Димитров от директорския пост. Но когато в началото на декември трябваше да бъде вписано новото ръководство на болницата, Софийският градски съд спря процеса по вписване заради подадена жалба от Валентин Димитров.

Заради тази рокада се разрази и скандал в Народното събрание, когато все още управляваха ГЕРБ и ПП-ДБ с премиер Николай Денков, тъй като ГЕРБ скочиха в защита на директора и поставиха условие той да не бъде сменян, за да участват дори и в гласуването на бюджета на държавата.

В края на април служебният здравен министър Галя Кондева реши проблема с директора на "Пирогов", като отмени заповедта за уволнението му, с цел да осигури стабилност в най-голямата спешна болница у нас.

В края на март, когато Хинков беше в оставка, заяви, че прокуратурата трябва да се заинтересува какво става в "Пирогов" - как се изписват лекарства, какво става със скъпоструващите лекарства, като посочи, че има достатъчно данни за досъдебно производство. Отново в края на април, когато Галя Кондева отмени заповедта за уволнението на Валентин Димитров, прокуратурата отказа да образува наказателно производство срещу изпълнителния директор, като мотив за отказа е липсата на данни за престъпление.

Прокуратурата отказа да разследва шефа на "Пирогов"
Обновена

Прокуратурата отказа да разследва шефа на "Пирогов"

Междувременно Валентин Димитров подписа нов Колективен трудов договор със синдикатите