Седем неправителствени организации създават Коалиция за майчино здравеопазване, предаде БНР. Те мотивират идеята си като необходимост от промяна. Нас ни събра един проект по европейска програма, каза Ралица Димитрова, която е избрана за председател на коалицията.

Нейната колежка, д-р Бояна Петкова обясни: "Трябва да бъдат премахнати всички стандартни практики от българското майчино здравеопазване, като на тяхно място трябва да започнат да се прилагат такива, които са доказано по-добри и подкрепени от научни доказателства".

За да стане това, е необходима много съвместна работа от една страна, с отговорните институции, с министерството на здравеопазването и с хората, които са до родилките. "Надяваме се лекарите, неонатолозите, акушерките да ни разпознаят като помагаща сила, за да можем заедно да променяме нещата", допълни д-р Петкова.

Майките имат нужда да бъдат чути. Най-честите проблеми, които се засягат, е организацията на кърменето на новородените бебета, затруднената комуникация между медицинския персонал и родителите, лошо отношение от страна на медицинския персонал към майките, показва анкета сред родилките.

Майките се оплакват от недобре организиран работен процес, който създава ненужно повече проблеми на това майката и бебето да бъдат заедно след раждането.

Проблемите са и в началото на кърменето, на изграждането на връзката помежду майката и бебето, както и много, много дълга раздяла на майки и бебета, не само в първите два часа след раждането, а и понякога с дни. Майките си виждат бебетата на третия, четвъртия ден след раждането. Това са основните точки, които майките засягат като проблематични.

Анализът на проблемите ще бъде изпратен до Министерството на здравеопазването, както и до различни болнични заведения из страната. В този анализ се предлагат различни решения тези проблеми.