Не одобряваме обявяването на протести за затваряне на аптеки и заплахите, че ще се прекратят договорите с НЗОК. С тези бизнес интереси фармацевтите ограничават достъпа на пациентите до лечение. Това е позицията на Сдружение Пациентски организации "Заедно с теб" относно протестите на фармацевтите срещу проект на Наредба 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Сдружението подчертава, че приходите на аптеките от това перо са се увеличили повече от два пъти, като се посочват данни на НЗОК от 2023 година, според които средствата за отпускане на лекарства за домашно лечение в аптеките са били 34,3 млн. лв., в които влизат и 2 млн. лв. за аптеките в труднодостъпни райони. Изпълнението към 31 декември 2023 г. е 30,7 млн. лв., посочват от сдружението.

За 2024 г. обаче, се посочва още в позицията, по този параграф са отпуснати 45, 220 млн. лв., от които 9 млн. лв. са за аптеки в труднодостъпните места. Първите месеци показват средномесечен разход от 3,284 млн. лв., а след влизането в сила на 100% реимбурсиране на лекарства за сърдечносъдови заболявания са със средномесечен разход от 7,6 млн. лв.

Фармацевтите готвят протест заради промени във финансирането на НЗОК

Фармацевтите готвят протест заради промени във финансирането на НЗОК

Той ще се проведе сутринта на 4 юли

Според "Заедно с теб" предложените промени в проект на Наредба 4, с които се предлага премахване на ограничението на една рецептурна бланка да се предписват до три медикамента, свързани с лечението на до три различни заболявания, са в интерес на пациентите.

Така ще се осигури назначаване на комплексна лекарствена терапия на пациентите в една електронна рецепта и възможност за по-прецизна и пълна оценка на лекарствената терапия, както и преценяване на взаимодействията между отделните лекарствени препарати, а също така ще се улеснят магистър-фармацевтите при обработка на електронното предписание, допълват от сдружението.

Не одобряваме натиска и създаването на напрежение от фармацевтите заради търговски интереси. Те винаги са твърдели, че поставят пациентите в центъра на системата, че не са търговци, а упражняват фармацевтични грижи. Със затварянето на аптеки и ограничаване на достъпа до лечение на пациентите, те доказват обратното, категорична е позицията на "Заедно с теб".

Недоволство на фармацевти в Благоевград заради нормативни промени в НЗОК

Недоволство на фармацевти в Благоевград заради нормативни промени в НЗОК

От здравната каса казват, че промените имат за цел да оптимизират бюджета на НЗОК