Самолет C-27J "Спартан" с екипаж от 16-а авиационна база "Враждебна" от състава на Военновъздушните сили (ВВС) е осигурил въздушен транспорт на медицински екипи по искане на Министерството на здравеопазването.

Самолетът с командир капитан Николай Георгиев, втори пилот старши лейтенант Калоян Атанасов и борден инженер майор Мирослав Пипев, е излетял за летище "Варна" в 17:28 часа на 19 юли. Машината е била подготвена за полета от инженерен състав с ръководител лейтенант Мартин Георгиев, съобщиха от Министерство на отбраната. Два медицински екипа - от Военномедицинска академия и от УМБАЛ "Александровска", са транспортирани от София до Варна и обратно за възникнала донорска ситуация в УМБАЛ "Света Марина" в морския град. В 23:58 часа снощи самолетът е кацнал обратно на летище "Враждебна".

От варненската болница информират, че донорът е 50-годишна чуждестранна гражданка, постоянно пребиваваща в Германия, която по време на лятната си ваканция в България получила тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите, жената изпаднала в мозъчна смърт. "Семейството веднага даде съгласието си да дарят възможност за нов живот на тежко болни българи", обясни началникът на Клиниката по анестезиология и и интензивно лечение и координатор по донорство в лечебното заведение Вилиян Платиканов. След дълги документални процедури на международно ниво вчера в операционните на УМБАЛ "Св. Марина" са извадени двата бъбрека и черния дроб на донорката.

Самолет на ВВС транспортира столични медици за донорска ситуация във Варна

Самолет на ВВС транспортира столични медици за донорска ситуация във Варна

Екипи от ВМА и УМБАЛ "Лозенец" са превозени до варненската болница "Св. Марина" и обратно