Шефът на Здравната каса Петко Салчев още не е получил отговор от специалистите на въпроса си колко струва лечението на усложнен коронавирус. Към момента има няколко клинични пътеки, по които се лекува инфекцията с различни процедури и цени. Три са с по 1200 лв., при тежките дневно се предвиждат по 770 лв, обясни Салчев в студиото на БТВ.

Директори на болници продължават да се оплакват обаче, че заплащането от страна на касата не е достатъчно и след дълги преговори в писмена кореспонденция си получават парите с месеци закъснение.

Първо лечението беше 620 лв., после стана 1200 лв., ако специалистите посочат друго, Касата ще отиде на преговори, увери Салчев, като посочи, че единственият въпрос, който е задал на специалистите е бил "Колко?". Отговор и до този момент обаче няма. Салчев продължава на чака.

"Ако имахме единен протокол как се лекува COVID-19, то би могло да имаме и такива клинични пътеки", обясни Петко Салчев. Въпросът защо няма протокол не е въпрос към НЗОК.

Бързите антигенни тестове се приравняват към PCR тестовете

Бързите антигенни тестове се приравняват към PCR тестовете

Направените до момента антигенни тестове няма да се включат към статистиката със задна дата

И до този момент Здравната каса заплаща 60 лв. за тест за коронавирус, но лабораториите имат право да определят своя цена. Те са търговски дружества, отсече Салчев.

По темата за разкриването на легла за лечение на коронавирус, Салчев обясни, че има има точно определени правила за това, а Касата подхожда много гъвкаво. Трябва да има протокол от РЗИ. "Касата не разкрива и не забранява, касата закупува легла, ако са спазени правилата", заяви Петко Салчев и допълни, че все пак леглото трябва да е осигурено както с апаратура, така и персонал.