"Това може да бъде направено в България, мога да го направя и го твърдя", каза проф. Любомир Спасов, директор на правителствена болница по повод случая на малкия Байрям пред bTV.

9-годишният Байрям трябваше да замине за трансплантация в Германия още в понеделник, но тогава Фондът за лечение на деца спря планираното му пътуване и се обоснова, че процедурата може да бъде извършена и у нас.

Все пак пращат 9-годишния Байрям в Германия за трансплантация

Все пак пращат 9-годишния Байрям в Германия за трансплантация

Решението е взето след 4-часов консилиум в болница "Лозенец"

Въпреки това - след прегледи в правителствена болница, здравното министерство реши да подпише документа, необходим за заминаването му в Германия.

"Състоянието на детето е задоволително, но не е добро. В това състояние е от 2015 г. и ще бъде така поне още половин година. Седмица, две или месец не са някакъв застрашаващ момент", смята Спасов.

По думите му детската трансплантация е операция, която развива всички медицински специалности, и може да бъде правена в България.

Преди дни отново пред bTV адвокат Христина Николова коментира, че единствената причина да бъде отказана трансплантация на Байрям в Германия е желанието на проф. Спасов и д-р Панчев да извършат операцията у нас, защото за тях представлява професионален интерес.

От „Да, България” пишат на министър Семерджиев за малкия Байрям

От „Да, България” пишат на министър Семерджиев за малкия Байрям

Искане за проверка...

"Аз зная за този случай от 17 февруари, когато получих писмо за становище", твърди Спасов. По думите му тежката трансплантация може да бъде извършена и в "Пирогов", и в правителствена болница.

По повод обвиненията, че именно той е спрял програма за сътрудничество с френски трансплантолози, договорена с междуправителствено споразумение, Спасов каза, че всяка една програма има начало и край.

"Целта на една програма е да обучи специалисти, които да правят това в България", категоричен е Спасов.

"Тази трансплантация е рутинна практика. За да кажа, че мога да го правя, аз съм убеден в това. Имаме много по-малки деца, които са трансплантирани. Самата трансплантация на бъбрек не е сложна, сложна е подготовката за нея", допълни той.

Уволниха шефа на фонда за лечение на деца

Уволниха шефа на фонда за лечение на деца

Според Пилософ една от причините може да е случаят с малкия Байрям

Спасов добави, че се чувства много обиден от създалата се ситуацията и обвиненията, които е чул до момента.

"Ние правим това, което правят и в Германия, и се гордея, че може да се прави. Ако не е правено в България, ще направя всичко възможно това да се случи", допълни Спасов.