Директорът на Фонда за лечение на деца Мариета Райкова притискала родители на тежко болни деца да оттеглят заявленията си, за да може Фондът да се занимава само с по-леки случаи, а Райкова да подобрява собствения си имидж. Това заяви пред bTV членът на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева.

По думите на Георгиева тя е разбрала за смущаващата практика по време на заседанието на Обществения съвет в сряда, когато беше взето решението сиамските близнаци от Сливен да не бъдат оперирани.

Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно, потвърдиха от Пирогов
Обновена

Разделянето на сиамските близнаци е невъзможно, потвърдиха от Пирогов

Близнаците са били прегледани от 14 водещи специалисти, пет от тях са национални консултанти

Припомняме, в сряда, 11 октомври, Фондът за лечение на деца взе решение сиамските близнаци от Сливен да не се оперират, защото разделянето им било "анатомично невъзможно". Родителите на децата бяха категорични, че ще съдят Фонда за лечение на деца и Министерството на здравеопазването.

Анатомично е невъзможно разделянето на сиамските близнаци от Сливен

Анатомично е невъзможно разделянето на сиамските близнаци от Сливен

Бащата на близнаците е с условна присъда

Това, което притеснило Георгиева по време на комисията, било, че когато член от Обществения съвет се опитал да зададе въпроси около даден случай, директорът Райкова веднага поисквала случая да се гласува, заради което се стигнало до скандал.

Първоначално Георгиева си помислила, че Райкова правила така, за да не си губи времето, но после осъзнала, че съществува проблем. На същото заседание имало три молби от родители за прекратяване на заявленията им за лечението на болните им деца. При предишните директори тези случаи били единични за целия мандат на директорите.

В поне един от въпросните случаи Райкова инициирала прекратяването на заявленията с мотива, че родителите не са депозирали всичката необходима документация. В конкретния случай ставало въпрос само за изследване, за което по принцип трябва да се чака, а заявлението било подадено преди по-малко от месец.

Имайки предвид тези случаи Георгиева категорично заяви, че се упражнява натиск върху родителите да оттеглят заявленията си с цел директорът да повдигне имиджа си, отхвърляйки от системата на фонда децата с тежки случаи. По този начин Райкова трупала само позитиви за разрешените случаи.

МЗ опровергава тревогата, изтекла от Фонда за лечение на деца

МЗ опровергава тревогата, изтекла от Фонда за лечение на деца

Недопустимо е да се спекулира с детски съдби

Членът на Обществения съвет към Фонда получила и обаждане от родител, който бил журналист в национална медия. Според обаждането родителят е бил обект на натиск от страна на администрацията на фонда - бил принуждаван да оттегли заявлението си, защото случаят на детето бил труден. По думите на Георгиева всичко това се получава заради "една гола амбиция на един човек да бъде директор".

Георгиева посочи и че най-вероятно тя ще трябва да напусне Обществения съвет към Фонда за лечение на деца след влизането в сила на новия му правилник, защото той налагал забрана на членовете да участват в обществени дискусии.