Разпространеното по-рано съобщение от Пенка Георгиева озаглавено "Едно дете вече е първа жертва на решението на министъра на здравеопазването за уволнение на работещ директор на Фонд за лечение на деца" е абсолютно манипулативно, съобщава в своя позиция министерство на здравеопазването.

МЗ информира, че в периода 8 - 23 август, детето е лекувано в Детската онкохематологична клиника към УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ", като поставената диагноза е "Класически Хочкинов лимфон". Пациентът е изписан по настояване на родителите и от 26 евгуст е хоспитализиран в болница "Kantonsspital St.Gallen", Швейцария.

Животът на дете е застрашен заради недомислие във Фонда за лечение на деца

Животът на дете е застрашен заради недомислие във Фонда за лечение на деца

След смяната на директора...

На 12 септември родителите подават заявление пред ЦФЛД за организационно и финансово подпомагане на лечението в същата болница - в Швейцария, като в периода 12-15 септември (от подаването до днес) не са потърсили контакт с Фонда.

Д-р Мариета Райкова е изискала становища от проф. Добрин Константинов, национален консултант по Детска онкохематология и от външните експерти към ЦФЛД - доц. д-р Мария Спасова, завеждащ Онкохематологично отделение в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив и доц. д-р Валерия Калева, завеждащ Специализирана детска клиника по клинична хематология и онкология в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна.

По заявлението на детето вече са постъпили становища и те ще бъдат предоставени за разглеждане от Обществения съвет.

Новият правилник обезсмислял Обществения съвет на Фонда за лечение на деца

Новият правилник обезсмислял Обществения съвет на Фонда за лечение на деца

Има интерес към бюджета на Фонда за лечение на деца, допускат запознати с дейността му

Пределно ясно е, че жертва няма, че случаят по никакъв начин не е обвързан нито с решенията на министъра на здравеопазването, нито с лицето, изпълняващо длъжността директор на ЦФЛД. В момента детето е под лекарско наблюдение, а документацията по заявлението му се разглежда по реда на Правилника за дейността на Фонда, коментират от МЗ.

Министерство на здравеопазването се обръща към г-жа Георгиева, за да ѝ напомни, че е недопустимо да се спекулира с детски съдби, което, за наша изненада, тя си е позволила. Неморално е здравословните проблеми на децата и болката на техните семейства да бъдат употребявани за формиране на внушения, допълват от министерството.

МЗ вярва, че с присъствието си в Обществения съвет на Фонда, неправителствените пациентски организации имат за задача да гарантират обективност и прозрачност на процесите, неизменна част от което е и поднасянето на истината.

И Тинка Троева системно нарушавала и заобикаляла закона
Обновена

И Тинка Троева системно нарушавала и заобикаляла закона

Министерство на здравеопазването е изпратило сигнал и в прокуратурата

Припомняме, сигналът на Георгиева дойде няколко дни след поредната смяна на ръководството на Център Фонда за лечение на деца и уволнението на доктор Тинка Троева.

Самата Тинка Троева стана директор на Фонда за лечение на деца, след като предшественикът й проф. Владимир Пилософ напусна по искане на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев. Именно по негово време бе извършена промяна в правилника на Обществения съвет на Фонда, както и промяна в състава му, който се избира на ротационен принцип и е мандатен.

Шест месеца по-рано обаче Пилософ пое Фонда, след като ГДБОП и прокуратурата влязоха във фонда и обвиниха предишния директор Павел Александров в корупция и престъпления. Сред обвиненията, които излязоха в публичното пространство тогава бяха именно, че е изпращал деца да се лекуват в чужбина, въпреки че това е можело да става в България, както и че е подписвал формуляра S2, за който е обвинена и д-р Троева.
И до този момент не е ясно точно обвинението, което е повдигнато на Александров и две служителки в администрацията на фонда.

Също така не става ясна и процедурата, по която е трябвало да подходи доктор Троева, за да спази закона.