Разделянето на сиамските близнаци от Сливен е абсолютно невъзможно и няма практически как да се направи това нещо. Това обясниха водещите специалисти в Пирогов. Те са категорични, че могат да се разделят чифтни крайници - но в случая ставало дума за тежка малформация - срастване в областта на таза. Това е рядка вродена малформация.

Случва се на 2,5 млн. раждания веднъж. Близнаците са с обща аорта и обща долна вена, хранеща долния крайник, който също е сраснат. Според медицинските специалисти, практически е невъзможно да бъдат разделени. Общият крайник се храни с една изключително тънка артерия, която много трудно би се запазила.

Анатомично е невъзможно разделянето на сиамските близнаци от Сливен

Анатомично е невъзможно разделянето на сиамските близнаци от Сливен

Бащата на близнаците е с условна присъда

Специалистите намират за практически невъзможно осъществяването на разделяне с осигуряване на два равностойни жизнени индивида. Децата Богдан и Янко са настанени в Пирогов. Родилката е 14 годишна. Бащата е роднина по съребрена линия на майката. Това е най-вероятната причина за тежката малформация.

Сиамските близнаци Богдан и Янко са настанени в Детска клиника по интензивно лечение на Институт "Пирогов" в началото на месец септември. Касае се за случай на тежка комплексна вродена аномалия сиамски близнаци, сраснали в тазовоседалищната област с обща коремна кухина, родени на 22-ри август 2016 г. в болницата в град Сливен от 1-ва патологично протекла бременност.

Първоначално сиамските близнаци са били настанени в Дом за медикосоциални грижи в Бургас "Вяра, надежда и любов". По разпореждане на Министерство на здравеопазването те са били посетени от мултидисциплинарен екип, за да могат лекарите да се запознаят с актуалното състояние и да изготвят исканото становище от болницата в САЩ дали е налице анатомична функционална възможност за тяхното разделяне, както и относно тяхната транспортабилност.

Поради невъзможност за извършване на високоспециализирани изследвания в Бургас - децата са били преведени с екип на "Пирогов" в детската хирургия и са настанени в детска реанимация.

Децата постъпват след прогресивно влошаване в тяхното общо състояние с клиниката на системна възпалителна дихателна активност и сърдечна недостатъчност. При постъпването си в "Пирогов" децата са в тежко увредено състояние, интоксикирани, със силна редукция на тегло и изоставяне във физическо и нервно-психическо развитие.

Проведени са редица образни и функционални изследвания. При настаняването им децата са били консултирани от водещи специалисти от Института по педиатрия, от Национална кардиологична болница, от Клиника по педиатрия към УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Св. Наум" и от представители на Институт "Пирогов".

Близнаците са били прегледани от 14 водещи специалисти, пет от тях са национални консултанти, останалите са завеждащи клиники и отделения.

Шефката на Фонда за лечение на деца притискала родители, за да гради имидж

Шефката на Фонда за лечение на деца притискала родители, за да гради имидж

Притискала родителите на деца с тежки случаи да оттеглят заявленията си

Специалистите са на мнение, че разделянето на двамата близнаци е функционално и анатомично невъзможно и може да доведе до смърт и на двата близнака.