Изпълнителният комитет на Федерацията на синдикатите в здравеопазването при КНСБ е разтревожен от създаването на изкуствени пречки за подписването на Колективен трудов договор (КТД) за отрасъл "Здравеопазване".

В официалната позиция се посочва, че за първи път от 2000 г. насам, когато е сключен първият КТД, има безпрецедентен отказ на работодателите да сключат такъв договор, след като действието на последния изтече през април тази година.

От комитета отбелязват, че след 2000 г. ФСЗ през две години сключва Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване", като към момента такъв липсва. Уточнява се, че с промяна в ЗЗО законодателят е вменил задължението за БЛС и НЗОК подписаните Национални рамкови договори да съдържат и изисквания относно основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти, работещи в лечебни заведения за болнична помощ в изпълнение на договори с НЗОК.

ФСЗ винаги е реализирала дейностите си в контекста на социалния диалог на принципите на социално партньорство, обществена дискусия, защита на социалните и граждански права на работещите и изграждане на обществено приемлива и устойчива здравеопазна система, предоставяща услуги с високо качество, изтъква се в позицията.

Посочва си, че въпреки усилията на синдиката в рамките на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество работодателите са показали негативно отношение към преговорите и неколкократно са заявили липсата на желание да участват в заседанията на съвета, като дори са започнали да отсъстват постоянно в насрочените заседания.

Синдикат плаши с протести заради саботаж на колективния трудов договор в здравеопазването

Синдикат плаши с протести заради саботаж на колективния трудов договор в здравеопазването

Според Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ работодателите блокират преговорите

На последното заседание през май са били получени няколко писма от представители на работодателите, които изразяват негативно отношение към преговорите и категоричното им нежелание да участват в заседанията на съвета, като са предложили нелегитимни и дори явно противоречащи на актуалното законодателство предложения.

"Основното им такова "предложение" е това за създаването на работни групи, които да извършват анализ на състоянието на всяко отделно здравно заведение и пр., което се явява по съществото си явна злоупотреба с правото и е извън контекста на общите правни принципи регулирящи не само трудовото законодателство но и организацията на здравеопазването в страната", посочват от ФСЗ.

Друго "предложение" било синдикатите да направят анализи и да представят данни за общите приходи на лечебните заведения - дейност, която не влиза в правомощията на синдикалните организации. Синдикатите напомнят, че съгласно Кодекса на труда работодателите предоставят "своевременна, достоверна и разбираема информация за икономическото и финансовото си състояние, която е от значение за сключването на колективния трудов договор. Вместо това обаче синдикатите получили обяснения с общи фрази и оплаквания, че приходите най-вече на общинските болници са малко и това не позволявало работните заплати да нарастват.

Работодателите в здравеопазването: По-добре е за нас, ако служителите получават високи заплати

Работодателите в здравеопазването: По-добре е за нас, ако служителите получават високи заплати

Те предупреждават за лошото финансово състояние на болниците

ИК на ФСЗ е категорично несъгласен с "призива" от страна на ротационния председател на АОБР, от името на браншовите организации в отрасъл "Здравеопазване", за "незабавна инициатива", с която да се отмени чл.55, ал.2б от ЗЗО и за сключване на Националния рамков договор за 2023-2025 година.

Считаме тази претенция за абсолютен правен нонсенс, защото, ако това предложение бъде осъществено, то ще разреши НЗОК, която е институцията, управляваща разходването на обществените средства в здравеопазването, да не може да се позовава на общите законови критерии в частност и КТД и по същество се отваря още един път за корупция в здравната система, предупреждават от синдиката.

Отбелязва се, че липсата на Отраслов КТД води не само до замразяване на доходите на работещите в някои лечебни заведения, но и до невъзможност да се получават социални придобивки, регламентирани в този договор.

Според синдиката има ощетяване на работещите и накърняване на техните права от антисоциалната политика на работодателите.

ИК на ФСЗ счита, че държавата също неглижира своята роля да "насърчава социалния диалог и двустранното сътрудничество между синдикалните организации и организациите на работодателите". Към настоящия момент държавата била само пасивен наблюдател на случващото се.

МЗ, работодатели и синдикати със стъпка към новия КТД в здравеопазването

МЗ, работодатели и синдикати със стъпка към новия КТД в здравеопазването

След заседание на Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество

Комитетът напомня, че Европейския комитет на регионите препоръчва на държавите членки да полагат повече усилия за укрепването на социалния диалог, тъй като ЕК има за цел да постави социалния диалог в центъра на процеса на вземане на решения на европейско и национално равнище.

ИК на ФСЗ подчертава, че ще уведоми всички европейски и международни синдикални организации, в които членува самостоятелно или чрез КНСБ - Международната организация на труда (МОТ), Европейската федерация на работещите в сферата на обслужването (EPSU) и Интернационала на публичните услуги (PSI), както и Европейската комисия, а също и Комитета за социален диалог - SDC, и други за недемократичната и антисоциална политика на работодателите и пасивната роля на държавата.

Комитетът е категоричен, че ако не се изготви и сключи актуален отраслов КТД и държавата продължи пасивната си политика, ФСЗ ще организира ефективни протестни действия на национално ниво.