Младите лекари не искат да работят за под 1500 лв. начална заплата. Това обяви пред журналисти вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. Лекарите у нас остават с най-ниски заплати. Колегите им в Германия получават с 10-15 пъти по-високи заплати.

Кокалов изтъкна още, че в Норвегия заплатите били още по-високи от тези в Германия и затова германските лекари емигрират там.

Всеки втори млад медик без мотивация да се реализира у нас

Всеки втори млад медик без мотивация да се реализира у нас

Над 60% от младите лекари

Вицепрезидентът на КНСБ взе участие в дискусионен форум на тема: "Европейски социален диалог в здравеопазването. Предизвикателства в България".

"Ако не се погрижим заедно - управляващи, работодатели и синдикати, да нарастват с бърз темп доходите, ще нараства миграцията", каза д-р Кокалов. По думите му, няма как с ниски доходи да намерим добри специалисти.

Запитан защо повече от 10 години говорим за това, че лекарите напускат страната заради ниски доходи и нищо не се променя, д-р Кокалов посочи, че този въпрос трябва да бъде зададен на политиците. Трябвало да има план, който във времето да полазва как ще нарастват доходите на медиците. По думите му, ако това се случва с ниски темпове, кадрите ни ще продължават да изтичат.

"Пред много екипи на Здравното министерство сме казвали, че поне при началните заплати трябва да има някакво нормално съотношение", подчерта вицепрезидентът на КНСБ. Например най-обикновеният труд да бъде с минимална заплата, сестрите да започват с две минимални, а начинаещият лекар да започва с три минимални заплати.

Български лекарски съюз настоява за актуализация на Бюджет 2017

Български лекарски съюз настоява за актуализация на Бюджет 2017

Болниците могат да поискат до 3% върху бюджета си за месеца и НЗОК трябва да плати

"В България колкото болници, толкова и различни заплати", констатира д-р Кокалов. По думите му, в България е надделяло търговското мислене по отношение на здравеопазването. Той се обяви против това и подчерта, че здравеопазването е особен вид стока - не може да го предоставяме като салам и сирене. Има разлики от 10-20 пъти в заплатите на лекарите в различните болници - общински, частни, университетски.

Част от болниците изпълнявали функции, независимо че не могат да печелят. Затова д-р Кокалов предлага такива лечебни заведения да станат "защитени болници", какъвто пример има в САЩ.

Федералното правителство отделя средства и подпомага такива болници, които са на загуба, за да могат хората да се лекуват.

Д-р Кокалов смята, че трябва да се създаде фонд, който да се подпомага от държавата и той да финансира защитените болници.

"Здравеопазването няма политическа краска", категорична е Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в парламента. Тя допълни, че диалогът и съгласието ще бъдат ключови за нея. Дариткова изтъкна, че няма здравна система, която да удовлетворява на 100% държавите в ЕС.

Тя е категорична, че трябва да се справим с един от най-сериозните проблеми на българската здравна система - изтичането на квалифицирани кадри. Инвестициите в кадри се възвръщат след време, заключи Дариткова.