Ски състезател пострада тежко в Банско. Това съобщи в публикация на своята Facebook страница министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Това даде повод за пръв път у нас да бъде изпробвана състемата за Спешна медицинска помощ по въздух (HEMS).

От дружеството "България Хели Мед Сървиз" осигуриха логистика на словашкия HEMS оператор Air Transport Europe. Той обслужва Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско.

Пострадалият беше транспортиран от зимния курорт до София с вертолет, който кацна успешно на УМБАЛ "Света Екатерина", допълва Гвоздейков. Пациентът е бил посрещнат от съвместен екип на лечебното заведение и "Пирогов".

Той е бил транспортиран за по-малко от минута от хеликоптера на покрива на лечебното заведение до чакащата го линейка, съобщиха от УМБАЛ "Света Екатерина". Тази спешност бе жизнено важна, тъй като пострадалият е с политравма, застрашаваща живота му, допълниха от болницата. Диагнозата, с която е изпратен с хеликоптер от Банско е хемопневмоторакс. При инцидента състезателят е дрениран по спешност на място и след пристигането му в София е откаран от УМБАЛ "Св. Екатерина" към Пирогов.

Полетът от Банско до София е направен за 28 минути, а на борда летя един от нашите пилоти Огнян Янков.

"Надявам се хората, които не спират да бълват лъжи и пропаганда за проекта HEMS в България, да преосмислят поведението си от тук нататък, гледайки видеото от мисията", написа още министърът.

Припомняме, че хеликоптерната площадка на столичната болница "Света Екатерина" беше открита на 5-ти февруари. Така тя стана втората с такава след УМБАЛ "Света Анна".

Първата вертолетна площадка за спешна помощ в София вече е факт

Първата вертолетна площадка за спешна помощ в София вече е факт

До края на годината се предвижда в страната да работят 3 денонощни медицински хеликоптера