Министърът на транспорта Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на първата вертолетна площадка за спешна медицинска помощ в столицата в рамките на единната система за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS). Тя се намира на територията на УМБАЛ "Света Анна" (Окръжна болница) в софийския квартал "Младост".

До края на годината, предвижда планът на държавата, следва да на територията на страната да работят 3 денонощни вертолета - този в София, един на летището в Долна Митрополия до Плевен и в Сливен, като общо се предвижда закупуването на 8 машини.

И до момента е имало случаи, в които медиците от "Света Анна" са приемали хеликоптери със спешни пациенти, пострадали при ПТП или в планината, посочи директорът на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков.

Тестваха първата площадка за медицински хеликоптери у нас
Обновена

Тестваха първата площадка за медицински хеликоптери у нас

Вертолет на ВВС кацна успешно пред многопрофилната болница в Панагюрище

"Но едно е да си изолиран, друго е да си част от националната система за спешна помощ. Това е огромен напредък", подчерта той.

Хеликоптерът, който трябва да дойде от Италия, е планирано да пристигне у нас на 31 януари, като ще бъде пилотиран от италиански екипаж от фирмата производител, но и с участието на български пилот, посочи министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Следва да се вземат предвид и атмосферните условия във въпросния ден, добави той, но все пак съществено забавяне, ако въобще има такова, не следва да се очаква.

Гвоздейков: Системата за спешна помощ по въздуха ще заработи съвсем скоро

Гвоздейков: Системата за спешна помощ по въздуха ще заработи съвсем скоро

Първият медицински хеликоптер пристига в края на януари

Очаква се вторият хеликоптер, който чака държавата, да дойде в края на юни, като той ще бъде базиран в авиобазата в Долна Митрополия край Плевен. Третият пък ще бъде в Сливен и го чакаме към края на годината.

"Цялата страна ще бъде напълно покрита в средата на 2026 година, тъй като последната машина по Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да дойде в края на април 2026", отговори на въпрос на News.bg заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов.

По-късно от Министерството на транспорта и съобщенията информираха, че скоро в страната ще има осем площадки за медицински хеликоптери, като вече са регистрирани общо три - в УМБАЛ "Света Анна" в столицата, МБАЛ "Уни Хоспитал" в Панагюрище и УМБАЛ "Света Марина" във Варна. Към момента ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" разглеждат документите на още пет болници, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново.

А по най-актуалния политически въпрос в последно време - предстоящата ротация на кабинета - министър Гвоздейков заяви, че това дали ще остане на поста си или не след месец март, не му е тема на размисъл.

Тагарев не се вълнува дали ще запази поста си след ротацията

Тагарев не се вълнува дали ще запази поста си след ротацията

Пред МО има изключително сериозни задачи за довършване

"Това не е темата, която стои пред моя поглед, всички бяхме наясно, когато трябваше да приемем да бъдем министри. Нашата работа е първо какво трябва да бъде свършено за обществото и изпълнено от управленската програма", отговори ни той.

Гводейков добави - не искал да си дава оценки, но отчете, че той и екипът му правили всички възможно, за да може поставените цели и задачи да бъдат изпълнявани в срок.

"Ако получа покана, ще си помисля дали да приема или не", уклончив бе още Гвоздейков.

Въобще не е говорено по въпроса дали здравният министър Христо Хинков, който вече заяви, че няма да остане на поста, ще бъде заменен от заместника си. Това отговори на свой ред и самият заместник - Илко Гегов.