Предприети са всички необходими законови стъпки за освобождаване на настоящия директор на "Пирогов д-р Валентин Димитров. Това заяви проф. Илко Гетов - заместник-министър на здравеопазването.

Коментарът идва след проведена среща между зам.-министъра, заместник-министри доц. Михаил Околийски и доц. д-р Петко Стефановски, и г-жа Ани Стоянова, г-жа Кремена Кунева и представители на протестиращите пред Министерството на здравеопазването.

Предстои в следващите дни да бъде представен докладът от повторната проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и констатациите в него, касаещи случая "Даная".

Припомняме, че 15-годишната Даная почина в "Пирогов" през месец май 2023 г., приета в тежко състояние след удар, който може и да е фатален при основното заболяване - тромбоцитопения. Още след приемането на детето в болница майката сигнализира в социалните мрежи, че няма на разположение неврохирург.

Случаят стана много известен, тъй като Ани Стоянова реши да дари органите й на четирима души и в последствия се отдаде на активна кампания за донорството и развитие на здравеопазването.

Впоследствие майката поиска в отворено писмо премиерът Николай Денков да отстрани директора на "Пирогов".  Преди три дни близки на Даная излязоха на протест пред лечебното заведение с поредното за оставката на директора Валентин Димитров и обективна проверка на фактите по случая "Даная". Въпреки недоволството шефът на "Пирогов" отказа да напусне

Припомняме, в началото на годината ИА "Медицински надзор" назначи втора проверка по случая заради разпространени в публичното пространство съмнения в резултатите от първата проверка, която цели да установи фактите при лечението на момичето.

Вчера от Министерството на здравеопазването е разпоредена нова инспекция. Тя следва да бъде осъществена незабавно от комисия, в състава на която да бъдат включени по двама представители от ИАМН, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителна агенция по лекарствата и служители от Звено "Вътрешен одит" на Министерството на здравеопазването.

При необходимост в хода на проверката е предвидена и възможност за привличане на допълнителни експерти.

Проф. Гетов пое ангажимент на утрешното заседание на Министерския съвет да запознае правителството с всички тези факти, обстоятелства и развитие на казуса.

Пирогов: Няма пропуски при лечението на 15-годишната Даная

Пирогов: Няма пропуски при лечението на 15-годишната Даная

Положени са всички възможни усилия и са използвани всички възможни средства