30% от българите над 15 години са с хипертония, показват данните на последното мащабно проучване, проведено в Европейския съюз в периода 2008-2017 г. Данните коментира началникът на Клиниката по кардиология във ВМА полковник проф. д-р Ивайло Даскалов. Високото кръвно има лек превес при жените - 32 срещу 28 на сто, каза той.

Повод за думите му е Световният ден на сърцето - 29 септември, за което във ВМА бяха организирани безплатни прегледи, от които се възползваха десетки пациенти.

Фокусът на прегледите т.г. бе високото кръвно налягане, а пациентите имаха възможност да се консултират и да получат насоки за лечение от специалистите от Клиниката по кардиология д-р Татяна Вълова, д-р Наталия Велковска и д-р Михаил Амиорков.

"Наричат хипертонията "тихия убиец", защото често протича безсимптомно, но може директно да се прояви и с някои от тежките и смъртоносни усложнения - като инсулт, инфаркт, дисекация на аортата или бъбречна недостатъчност", заяви проф. Даскалов.

Според него редовната профилактика е изключително важна. Кардиологът препоръчва преглед веднъж годишно - с измерване на артериалното налягане, холестерол и кръвна захар.

"Хубавото е, че броят на пациентите, които се възползват от нашите кампании, нараства, особено на младите", допълни още медикът. Тенденцията е позитивна, защото "подмладяване" има и при хипертонията. "Все по-често високото кръвно налягане започва да е проблем още във възрастта след 45 години", призна проф. Даскалов.

Безплатни прегледи за хора с проблемно кръвно налягане във ВМА

Безплатни прегледи за хора с проблемно кръвно налягане във ВМА

Прегледите са на 27 септември

Причините за "подмладяването" са много - стрес, липса на движение, лошо хранене, злоупотреба с алкохол, цигари и наглед безобидни медикаменти като болкоуспокояващи и капки за нос.

Шефът на клиниката по кардиология във ВМА препоръчва да ограничим вредните навици и солта, да включим в диетата си повече плодове и зеленчуци, риба, пилешко и нискомаслени млечни продукти и да правим поне две разходки по 30 минути всеки ден.