Служебното правителство се занимава с паническо разграждане на направеното през последните 2 години в здравеопазването. Това обяви бившият здравен министър Петър Москов пред БиТиВи.

По думите му, ако нищо не се е било променило в този период, нямало да се бърза да се разгради всеки механизъм и нормативно действие.

Москов посочи, че министерството е успяло да върне държавата където ѝ е мястото - търговският закон да не определя публичните отношения в здравеопазването, болниците да не се занимават с търговия и печалба. "Това сме отстоявали през действията по спиране източването на касата", посочи той.

Според Москов истерията в здравното министерство е част от заявката на БСП и ДПС в нощта на президентските избори да се махне пръстовия отпечатък и в момента служебното правителство го изпълнява.

Бившият министър показа данни от системата на НЗОК за изисканите от болниците финанси за периода от въвеждането на отпечатъка през октомври 2016 г. до януари тази година. Според данните му има спад и разлика от 10 млн. лв. Той е категоричен, че няма как икономическият ефект да бъде нула.

По повод разделението на десните партии той посочи, че консолидирането на десницата не минава през ултиматум и в момента трябва да бъде приоритет активна отбрана от това БСП и ДПС да се връщат на власт. Десницата трябва да е една и да участва активно.