На заседание на кризисния екип на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Русе и Регионалната здравна инспекция по повод случаите на хранително заболяване на деца от Детска ясла № 9 и положителните за Салмонела група Б деца, след разглеждане на резултатите от лабораторните изпитвания се е установило, че става въпрос за заразоносител на салмонелна бактерия от член на персонала на Детска ясла № 9 в Русе, съобщават от БАБХ.

Комисията е констатирала, че в резултат на това е възникнало вътреяслено заразяване на шест деца от яслата.

Млечната кухня в Русе затвори заради салмонелоза

Млечната кухня в Русе затвори заради салмонелоза

Кухнята захранва всички ясли в града

Служителката от яслата, с положителен резултат за салмонелна бактерия, е отстранена от работа. След лечение и изследване с отрицателен резултат за Салмонела, ще бъде възстановена на работа.

Резултатите от изпитваните проби на готова храна, работни повърхности, производствена среда и ръце на персонала от Детска млечна кухня (ДМК), са получени вчера от Изпитвателно диагностична лаборатория във Варна. Пробите били без отклонения от референтните стойности и отрицателни за наличие на салмонелна бактерия. Отрицателни са и резултатите за салмонелна бактерия на персонала на ДМК - 20 работници, потвърждава лабораторията на РЗИ-Русе.

След изясняване на ситуацията - съмнение за взрив от хранително заболяване, от ОДБХ-Русе отменят издадената заповед за временно прекратяване на дейността на Детска млечна кухня. Ще бъде възстановено приготвянето и реализацията на храната в обекта и изхранването на детското заведение.

Шест деца натровени от млечната кухня в Русе

Шест деца натровени от млечната кухня в Русе

Пробите им за салмонела са положителни