В електротранспорта излъчванията не са с високи стойности, но в тези превозни средства трябва да внимават хората, които имат кардиостимуланти или електроимплатни.

Това обясни пред БНР биофизикът, създател на Лаборатория по измерванията на физическите фактори на работната и околната среда в Националния център по обществено здраве и анализи проф. Мишел Израел. Повод за неговото изказване е новият Регистър за източниците на електромагнитни полета

В момента е трудно да се каже каква е вредата на джиесемитеСъвременните смартфони не могат опасно да нагреят мозъка, но всяка изкуствена енергия, вкарана в организма, не може да се каже, че е полезна, категоричен е проф. Израел.

Всички уреди, които работят с електрически ток, образуват електромагнитно поле, включително и захранващите кабели, каза проф. Израел. По-силни са полетата на уреди с електромотор - хладилник, пералня, прахосмукачка, дори сешоар. Сешоарът е доста по-рисков, защото с него работим близо до главата, при него дори полето е по-мощно, отколкото под високоволтовите далекопроводи.

Микровълновите печки се проверяват фабрично в близост до 5 см. След време обаче, в резултат на изкривяване на вратите например, се получават електромагнитни утечки, разказа проф. Израел.

Той обясни, че могат да се изградят екрани, изолиращи полетата, но така се лишаваме и от полезните, естествени полета.

Рутерите за разлика от микровълновите печки, излъчват навън, но са по-малко мощни. Безопасното разстояние от тях е на 30-50 см.

За електроуредите много е важно съотношението риск-полза. Ученият трябва преди всичко да се съмнява, но да се получи истински резултат, трябва да минат няколко поколения.

И за лазерите се говореше, че са много вредни, но всичко зависи от това как се използват. Засега джиесемът ни е полезен. Но все пак не бива да се говори повече от 2-4 минути. Няма нужда, дори и да не е вредно.

В много страни има въведени ограничения за ползване на джиесеми, особено от децата в училище (Китай, Русия, Великобритания). Мобилните телефони не бива да се носят в близост до гениталиите или до сърцето. Защото влияят на сперматозоидите и може да доведат до смущения в импулсния генератор на сърцето. Препоръчително е по джиесема да се говори от разстояние, с handsfree, обясни проф. Израел.

Повод за неговото изявление е създаващият се Регистър на източниците на електромагнитни полета. Той включва системи и базови станции за безжична комуникация, както и цифровите телевизионни предаватели.

Източниците трябва да са стационарни и по координатите ще могат да се виждат измерените параметри. Има и излъчватели, които не забелязваме. Те са в транспорта, при спешната помощ, дори в магазините - системите против кражба, но хората обикновено се плашат само от това, което виждат. Хората трябва да знаят. Обикновено наличието на повече информация е полезно, категоричен е преподавателят.

Съвсем скоро от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) съобщиха за проект, по който са създадени 3 регистъра. Единият е за пациентите с редки болести, на диабетно болните и на източниците на електромагнитни полета.