Остри критики към здравния министър Кирил Ананиев прозвучаха в пленарна зала от страна на опозицията. Левицата инициира разисквания за компенсациите на медиците на първа линия.

Нека защитим живота и здравето на медиците от спешната помощ, за да защитим живота и здравето на българските граждани, изтъкна Илиан Тимчев от БСП. Анна Славова, също депутат от левицата, критикува, че обещаните обезщетения за медиците на първа линия не са получени. Социалистът Георги Михайлов също критикува Министерство на здравеопазването. Здравната система по време на пандемията действала като ротативки от клинични пътеки. Системата беше изпразнена от съдържание, смята той. Червеният депутат настоя за дебат по здравната реформа, макар че е песимист, че тя ще се случи, тъй като герберите не се интересували от проблема, а си гледали смартфоните.

Нигяр Джафер от ДПС изтъкна, че кризата с коронавируса ни е сварила неподготвени. Тя настоя за безопасност в условията на труд в лечебните заведения. Хасан Адемов очаква отчет как са изразходвани средства за пандемията.

Здравният министър Кирил Ананиев увери, че ще се съобрази с всички препоръки на депутатите. Епидемията свари неподготвен целия свят, според него.

Лечебните заведения не се управлявали като ресторант, по мнението на министъра, а държавата реагирала по адекватен начин в пандемията. Настоящата организация в лечебните заведения ще се запази до 30 септември, за да сме готови за есенно-зимните предизвикателства в здравен аспект. Извънредната епидемична обстановка постави на изпитание всички здравни системи в целия свят, подчерта Ананиев, но са намерени методите за организация на здравната система, за да отговори на ситуацията с коронавируса.