София ще бъде домакин на Третия глобален форум за подобряване на грижата за недоносените деца.

След Колумбия и Полша, България е третата страна, в която се събират известни специалисти, лекари, представители на пациентски организации, институции и медии, за да обсъдят най-наболелите проблеми и основните предизвикателства, пред които се изправят преждевременно родените бебета и техните родители.

Тази година форумът се организира от Фондация "Нашите недоносени деца" в партньорство с Българската асоциация на неонатолозите и с подкрепата на АбВи България. Събитието ще се проведе на 2 декември.

Във форума ще вземат участие здравни експерти, неонатолози, пациентски неправителствени организации от десетки държави в Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка.

В рамките на форума ще бъдат проведени 7 презентационни панела, като всеки от тях ще има своя тема. Общо 19 презентатори от България, Холандия, Швеция, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Ливан, балтийските държави, Сърбия, Колумбия и Бразилия ще споделят опит и ще представят добри практики в проследяващите програми за развитие на недоносените деца.

Фокусът на събитието е поставен върху необходимите грижи след напускане на неонатологичното отделение, а акценти в програмата са и офталмологичните, респираторните и неврологичните усложнения при преждевременно родените бебета, както и т. нар. кенгуру майчина грижа.

Сред лекторите на форума са Силке Мадер, Председател на Европейската фондация за грижа за новородените, проф. Мария Катаржина Боржевска-Корначка, президент на Полската асоциация на неонатолозите, д-р Хосе Мария Солано, президент на Колумбийската асоциация по неонатология, проф. Тибор Ертл, председател на Консултативния комитет по неонатология към унгарския секретар по здравеопазването, проф. Д-р Мая Кръстева, председател на Българската асоциация по неонатология, проф. Боряна Слънчева, Национален консултант по неонатология, доц. Ралица Георгиева, началник на Клиника по неонатология в СБАЛ по детски болести, Нина Николова, председател на Фондация "Нашите недоносени деца" и много други известни специалисти.