Лекарите от Спешна помощ в цяла България се разграничиха от исканията на Лекарския съюз и Сдружението на общопрактикуващите лекари за оставка на министърa на здравеопазването Петър Москов.

В декларация до медиите лекарите от Бърза помощ заявиха несъгласието си с насрочените за понеделник протести на своите колеги общопрактикуващи медици.

Общопрактикуващите лекари затварят кабинетите от понеделник

Общопрактикуващите лекари затварят кабинетите от понеделник

Стачката стартира в Кюстендил, Разград, Велико Търново и Ямбол

"Отказваме да носим отговорност за закъсненията в обслужването на спешни пациенти по време на протеста", каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната медицинска помощ.

"Този протест не е съобразен с възможностите ни да поемем огромния поток от пациенти, който ще остане необслужен от общопрактикуващите лекари", каза Кателиева.

Тя прогнозира какво ще се случи, когато личните лекари сложат табелки на вратите и спрат да приемат пациентите си.

"Това означава една огромна група от пациенти, които идват за болнични, за направления за хоспитализация, за направления за специалисти… Тези хора кой ще ги поеме и по кой начин? Без да се осигури адекватна, неотложна помощ на всички населени места в страната, няма как да започне такъв протест", допълни председателя на Асоциацията на спешните медици.