Генерал Венцислав Мутафчийски посочи, че оперативният щаб е разговарял с министъра на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро, че има подозрения за недоброто извозване, съхраняване и унищожаване на биологичен отпадък от лечебните заведения. Всяко едно лечебно заведение има договор с фирми, които са длъжни да го извозят, съхранят и изгарят, посочи той.

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса препоръчва на екоминистъра Емил Димитров в срок до една седмица да бъдат подготвени два инсинератора за изгаряне на биологичния отпадък от болници с коронавирус.

"Ситуацията е форсмажор и на извънредно положение, така че трябва да се съобрази с това как ще се направи законно цялата процедура. Ние даваме препоръката по спешността и важността на задачата", обясни проф. Мутафчийски.

Наличните два инсинератора се намират на територията на Източна България и с тях трябва да се организира събирането от всички болнични заведения, в които има заразени коронавирус биологичен отпадък, който да се изгори съгласно закона.

МОСВ иска пряк път в закона, за да изгаря опасни и болнични отпадъци

МОСВ иска пряк път в закона, за да изгаря опасни и болнични отпадъци

Да се използват два инсинератора - един за Западна и един за Източна България

По рано екоминистърът Емил Димитров по време на обсъжданията в правната комисия на Закона за извънредното положение, предложи възлагането на дейности по унищожаване на опасни и болнични отпадъци да става без обществена поръчка.

Ясно и категорично трябва да е, че такъв отпадък няма да попадне в контейнерите за боклук. В момента рискуваме да не можем да си обезвреждаме отпадъците от коронавирус надеждно, предупреди министър Димитров.