Личната неудовлетвореност не бива да влияе на обществената енергия. Това заявиха от НЗОК в официално писмо по повод изказването на бившия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров.

Припомняме във вторник в свое интервю д-р Петров изтъкна, че мораториумът върху новите лекарства е "абсолютен автогол". Бившият подуправител каза още, че идеята за мораториумът е на шефа на лекарствената дирекция в касата д-р Галя Кондева и зам. мин. Жени Начева.

За освобождаването си от поста д-р Петрова заяви, че "Процесът е взаимен, инициативата е на проф. Камен Плочев, доколкото разбрах това е под натиск на бившия екип на МЗ, най-вече на зам.-министър Лидия Нейчева".

 

По думите на Петров проф. Камен Плочев няма достатъчно опит и квалификация и не познава терминологията. Д-р Петров акцентира и на това, че координацията на администрацията в Касата е "на почти нулево ниво".

Здравната касата от своя страна намира думите на д-р Петров като "обидни квалификации по адрес на управителя на институцията - проф. д-р Камен Плочев, д.м.н., и на директора на лекарствената дирекция в Централното управление - д-р Галя Кондева, както и по адрес на действащ заместник-министър на здравеопазването - г-жа Жени Начева".

В позицията на НЗОК ясно личи неодобрението на изказванията на д-р Петров.

Мораториумът върху лекарствата - абсолютен автогол

Мораториумът върху лекарствата - абсолютен автогол

Бившият подуправител на НЗОК намира проф. Плочев за неквалифициран

"Като сериозна финансова институция, която е единствен платец на здравни услуги за здравноосигурените граждани, считаме, че е недопустимо да се хвърлят фриволно в медийното пространство неподплатени с доказателства обвинения, които накърняват достойнството и авторитета не само на цитираните от д-р Петров длъжностни лица, но и върху Националната здравноосигурителна каса." Това е записано в писмото на НЗОК.

Откровените манипулативни твърдения на бившия подуправител не само уронват престижа, но насаждат в пациентите недоверие и несигурност, че касата защитава интереси им, смята от ръководството на НЗОК.

Според съобщението на Касата д-р Петров насочва обществената енергия към раздухване на несъществуващ скандал с внушенията си, че някакви хора "...тласкат министъра на здравеопазването и правителството към провал" с "незаконните" си действия.

Твърдението пък, че мораториумът е "автогол", Касата намира за неотговарящо на истината. От НЗОК напомнят, че на онлайн страницата им е се намира стенографски запис от заседанието на Надзора от 25 октомври 2017 г., както и Решение на Надзорния съвет на институцията под №РД-НС-04-110/25.10.2017 г., с което се "...одобрява проект на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., след становище на министъра на здравеопазването по чл. 19.ал.7, т.3 от Закона за здравното осигуряване".

От Касата изтъкват, че са необходими сериозни мерки, макар и непопулярни за обществото, за да се осигури на пациентите адекватно, навременно и достъпно здравеопазване.