Директорът на Столичната Регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Йордан Пенчев очаква плавно покачване на заболеваемостта от коронавируса в София-град.

В сутрешния блок на БиТиВи той посочи, че София като град и като столица е бомба, която не знаеш кога ще избухне. Специално за София, ако няма някакъв взрив, който да промени драстичнo ситуацията, една плавна тенденция предполагам, че ще бъде не по-малко от 10-20%, отчете д-р Пенчев.

80% от учениците и учителите не дават клинични симптоми и формите на заразата са леки и почти без симптоми. Противодепидемичните мерки, които Министерство на здравеопазването и на МОН са разпоредили на училищата, детските градини и ясли трябва да се спазват, настоя д-р Пенчев.

Няма да има блокиране на цели населени места, уверява Кунчев

Няма да има блокиране на цели населени места, уверява Кунчев

По думите му хем искат налагат мерки, хем не искат да пречат на икономиката

Той изтъкна, че вече има зaразен служител на РЗИ-София с COVID-19 предвид борбата им с вируса на първа линия. Д-р Пенчев не е съгласен с твърденията, че училищата стават развъдник на заразата, но предупреди, че училището е предпоставка за дифузното разпространение на коронавируса. Той се надява хората да чуват посланията на Оперативния щаб.

Д-р Йордан Пенчев призна, че РЗИ-София изпитва недостиг на кадри. 200 човека няма как да покрият населението на София, системата е напрегната и работата е денонощна. Само за миналия месец 210 души са нарушили наложената им карантина.