В три пловдивски болници се затяга режимът, заради установено пренасяне на заразата от морбили. Режимът ще бъде по-строг в детските отделения на МБАЛ "Св. Мина" и УМБАЛ "Пълмед", и Детската клиника на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Националният координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили отчита предаване на инфекцията от морбили в пболниците, където са настанени пациенти със симптоми на болестта, съобщава Министерство на здравеопазването.

Вътреболнична инфекция от морбили има в пловдивска болница

Вътреболнична инфекция от морбили има в пловдивска болница

До 19 април отделението е под карантина

По данни на РЗИ-Пловдив към 11.04.2017 г. са регистрирани 46 случая със съмнение за морбили, от които до момента лабораторно потвърдени са 21, два са с отрицателни резултати от лабораторното изследване, един е с променена диагноза. За 22 от случаите се очаква лабораторен резултат. Само преди дни в България почина и първото дете, вследствие на усложнения от заболяването.

Към момента няма случаи с тежко протичане на инфекцията, посочват още от министерството.

Съветът взе решение да се оптимизират мерките за недопускане вътреболничното разпространение на инфекцията чрез стриктно спазване на строг противоепидемичен режим в лечебните заведения.

Купуваме 152 хил. дози ваксина срещу морбили

Купуваме 152 хил. дози ваксина срещу морбили

Под контрол е разпространението на морбили, уверява здравния министър

Болни със съмнения за морбили, както и спешни случаи ще бъдат в контакт само с медицински лица, за които е сигурно, че са имунизирани срещу болестта или са я преболедували.

Засилва се и контролът при приема на деца в ясли и детски градини, който съгласно нормативната уредба трябва да се извършва само при завършен за възрастта имунизационен статус.

Регионалните здравни инспекции трябва да предприемат мерки по отношение на подлежащите, но необхванати по временни медицински противопоказания лица, които следва повторно да бъдат издирени от личните им лекари предвид евентуални пътувания по Великденските празници.

Циганите винят мръсотията за морбилито в Столипиново

Циганите винят мръсотията за морбилито в Столипиново

Заразата щяла да се разпространи повече