Следващата седмица са договорени още 152 хиляди дози ваксини срещу морбили, съобщават от БНР.

Според, министър Илко Семерджиев, Министерството на здравеопазването контролира разпространението на морбили в страната. За момента има три потвърдените лабораторно случаи, чакат се данните за още два случая.

Всички неимунизирани и непреболедували - застрашени от морбили

Всички неимунизирани и непреболедували - застрашени от морбили

Предупреди епидемиологът проф. Мира Кожухарова

Министерството разполага с около 10 хиляди ваксини срещу морбили. Регионалните здравни инспекции са получили около 52 хиляди дози. Предстои да се насочат към личните лекари.

Припомняме, че по думите на министър Илко Семерджиев тази епидемия от Морбили е тръгнала от Румъния и обхваща и други държави. Морбили има и в Унгария, Италия и Великобритания болните от морбили са под хиляда, коментира той.

Първите случаи бяха от Пловдивския квартал Столипиново, ромите твърдяха че децата са ваксинирани. При някои имунизацията била пропусната заради безпаричие. Ваксината срещу морбили обаче е безплатна. При последната епидемия от дребна шарка преди 7 години, 95 % от циганските махали бяха заболели.

Припомняме че се създаде и Национален координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяваемост от морбили към Здравното министерство.

Наложи се по спешност да се имунизират срещу морбили 100 деца от "Столипиново". От 8 000 деца в пловдивския квартал, сто са без имунизация. Причините за това са две - част от малчуганите са пътували в чужбина, други са били болни в периода, когато е трябвало да им бъде поставена ваксината.

Припомняме и думите на главният държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова, която съобщи че "Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина и тя е включена в имунизационния календар на България. Вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път".