Създадоха Национален координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяваемост от морбили, съобщиха от Здравното министерство.

Съвещателният орган към министъра на здравеопазването трябва да анализира епидемичната обстановка в страната по отношение на морбили, да предлага мерки за ограничаване разпространението на заболяването, както и да обсъжда и оценява етапното изпълнение на мерките.

Циганите винят мръсотията за морбилито в Столипиново

Циганите винят мръсотията за морбилито в Столипиново

Заразата щяла да се разпространи повече

Членовете на Съвета трябва да изготвят и представят на министъра на здравеопазването актуална информация за епидемичната обстановка.

Още три деца са в болница със съмнение за морбили

Още три деца са в болница със съмнение за морбили

Общо седем са случаите в Пловдивско

Председател на Националния координационен съвет е заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов, а негов секретар - Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Членове на Съвета са директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, националният консултант по вирусология проф. Ива Христова, националните консултанти по епидемиология проф. Йорданка Стоилова и доц. Андрей Галев и националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова.

Към момента потвърдените от Националната референтна лаборатория случаи на морбили са три и те ще бъдат изпратени в референтна лаборатория в Европа, за да се уточни откъде е пренесено заболяването. За други пет случая тепърва се чака потвърждение.

Осем са възможните случаи на морбили у нас

Осем са възможните случаи на морбили у нас

Имунизират спешно срещу морбили 100 деца от "Столипиново"

За бързото овладяване на ситуацията и недопускане на опасност от епидемия община Пловдив ще разпространи информационни листовки, стана ясно на срещата при заместник-кмета и и.д. кмет на Пловдив Георги Титюков.

От Министерството на здравеопазването призовават родителите при всяко съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.