Осем станаха възможните случаи на морбили в България, от тях само три са официално потвърдени. Това стана ясно при посещението в Пловдив на заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов и на и.д. главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова, пише "Марица".

Имунизират спешно срещу морбили 100 деца от "Столипиново". От 8 000 деца в пловдивския квартал, сто са без имунизация. Причините за това са две - част от малчуганите са пътували в чужбина, други са били болни в периода, когато е трябвало да им бъде поставена ваксината.

Всички неимунизирани и непреболедували - застрашени от морбили

Всички неимунизирани и непреболедували - застрашени от морбили

Предупреди епидемиологът проф. Мира Кожухарова

"Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина и тя е включена в имунизационния календар на България. Вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път", каза главният държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова.

Още три деца са в болница със съмнение за морбили

Още три деца са в болница със съмнение за морбили

Общо седем са случаите в Пловдивско

Тя допълни, че периодично има такива епидемии в нашата страна през 1990-91 г. и през 2009-2010 година. Съгласно информацията, събирана от общопрактикуващите лекари, в страната през последните години обхватът на тази ваксина по критерии на СЗО е субоптимален - 92 процента.

Има области, при които обхватът при 13-месечните бебета е по-нисък, поясни д-р Филипова. Освен Пловдив другите области са Варна, Габрово, Добрич, Ловеч, Разград, Русе, Сливен и Хасково.

Епидемията от морбили тръгна от Румъния, категоричен Семерджиев

Епидемията от морбили тръгна от Румъния, категоричен Семерджиев

В болниците с прекомерно натрупване, ще има освежаване, каза министърът

За бързото овладяване на ситуацията и недопускане на опасност от епидемия община Пловдив ще финансира издаването на информационни листовки, както и организацията на тяхното разпространение.

Циганите винят мръсотията за морбилито в Столипиново

Циганите винят мръсотията за морбилито в Столипиново

Заразата щяла да се разпространи повече

Припомняме, след като от Здравното министерство увериха, че няма опасност от епидемия от морбили у нас, първо бе регистриран случай на 2-годишно дете от "Столипиново".

Заболелите стават общо осем - четири деца от "Столипиново", двете жени от Златитрап и Чешнегирово и техните деца. До момента за три от случаите микробиологичните изследвания на пациентите са потвърдили, че със сигурност става въпрос за дребна шарка.

2-годишно дете от Пловдив със съмнение за морбили

2-годишно дете от Пловдив със съмнение за морбили

На детето не е извършена задължителната имунизация на 13-месечна възраст

"Всички пациенти от Столипиново са имали контакт с техни близки и роднини, които са пътували в Германия", посочи шефът на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Пловдив д-р Моника Троянчева.