Всички, които не са имунизирани и не са преболедували са в риск от морбили. Това предупреди пред БиТиВи епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Според имунизационния календар има една доза комбинирана ваксина за морбили, паротит и рубеола на 13 месеца и втора доза на 12 години.

Кожурова коментира, че е странно да се страхуваш от ваксината, но да не се страхуваш от морбили. Тя обърна внимание, че болестта може да доведе до тежки усложнения, включително смъртен случай. Други усложнения са пневмония, риск от възпаления на средното ухо, хронично увреждане на нервната система в по-късна възраст. Краткотрайният обрив, до който може да доведе ваксината, е несравним с реалната болест, отбеляза епидемиологът.

Още три деца са в болница със съмнение за морбили

Още три деца са в болница със съмнение за морбили

Общо седем са случаите в Пловдивско

Най-голям е рискът при кърмачетата, особено ако у дома има по-големи неимунизирани деца. Заболяването се кара много тежко от бебетата и при тях има много смъртни случаи.

Мира Кожухарова предупреди, че ако е получена само първата ваксина човек може да се разболее. Втора доза не е нужна за малките деца между 1 и 12 години. Счита се обаче, че тя осигурява пожизнен имунитет.

Епидемията от морбили тръгна от Румъния, категоричен Семерджиев

Епидемията от морбили тръгна от Румъния, категоричен Семерджиев

В болниците с прекомерно натрупване, ще има освежаване, каза министърът

Специалистът обясни, че морбили е много заразна болест, която се предава по въздух. Източник на заразата е само болният човек. Той е заразен още в края на инкубационния период и в началото, когато още не се е появил обрив. Кожухарова отбеляза, че е достатъчно в едно затворено помещение да има един болен, който да кашля или киха.

Тя разясни още, че болестта протича с първоначална остра фаза - силна хрема, конюнктивит, страх от светлина, кашлица. Силно сърбящият обрив се появява след 3-4 дни. Заболяването отзвучава до 10-12 дни. Ваксината е единственото сигурно средство, тъй като няма лечение досега, категорична е Мира Кожухарова.

Циганите винят мръсотията за морбилито в Столипиново

Циганите винят мръсотията за морбилито в Столипиново

Заразата щяла да се разпространи повече

Тя подчерта, че трябва да се имунизират над 95 % от хората, за да има реален ефект от ваксинацията. Тя може да се направя във всяка възраст.

Преболедувалите при епидемията през 2009 г. няма да се разболеят. Тогава болестта засегна над 24 000 души.

Кожухарова изрази надеждата си сега да не се стигне до масово боледуване от морбили. Тя изчисли, че от края на епидемията са се натрупали над 25 000 неимунизирани. Над 35 000 пък са тези, които не са получили втора доза.