Дете от квартал Столипиново и децата на болните от морбили две майки, които са от Чешнегирово и Златитрап са приети в Инфекциозна клиника на УМБАЛ"Свети Георги" в Пловдив. Това съобщиха от здравното заведение, цитирани от БНР.

Епидемията от морбили тръгна от Румъния, категоричен Семерджиев

Епидемията от морбили тръгна от Румъния, категоричен Семерджиев

В болниците с прекомерно натрупване, ще има освежаване, каза министърът

В понеделник диагнозата на двете жени бе потвърдена от Националната референтна лаборатория.

Така общо случаите на морбили в пловдивско стават седем. От РЗИ уточниха, че в момента се издирват всички контактни на болните. Проверява се и имунопрофилактиката и обхващането на децата с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. От всички около 210 семейни лекари в областта вече са проверени 90 и нередности не са открити, съобщиха от РЗИ.

Циганите винят мръсотията за морбилито в Столипиново

Циганите винят мръсотията за морбилито в Столипиново

Заразата щяла да се разпространи повече

В Регионалната здравна инспекцията има и необходимите дози от ваксината. При необходимост ще се пристъпи и към имунизация на групи от населението извън имунизационния календар.

От Здравното ведомство уверяват, че са предприети всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването.

Потвърдени 3 случая на морбили в България

Потвърдени 3 случая на морбили в България

МЗ праща екип в Пловдив да провери изпълнението на указанията

Засега в Регионалната здравна инспекция няма получени указания и не се предвижда извънредна имунизация срещу морбили,увери д-р Елена Канева, заместник-директор на РЗИ - Стара Загора.

По последна информация общо 7 са случаите на морбили в страната. Всички те са регистрирани в Пловдив, след като преди дни двегодишно дете от пловдивския квартал "Столипиново" бе прието в болница със симптоми на заболяването.

7-месечно бебе от "Столипиново" със симптоми на морбили

7-месечно бебе от "Столипиново" със симптоми на морбили

И две млади жени са със същите симптоми

В област Стара Загора през последните две години няма случай на този вид шарка, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Утре, 22 март, заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов и изп. длъжн. главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова ще посетят Пловдив, за да проверят на място общата организация и изпълнението на инструкциите за ограничаване на възможността за разпространение на морбили.

Представителите на Министерството на здравеопазването ще се срещнат с директора на Регионалната здравна инспекция - Пловдив д-р Ваня Танчева и с представители на дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ. Срещата ще бъде закрита за медии.