Потвърдени са вече 3 случая на морбили в България. От здравното министерство подготвят специализиран екип за Координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболеваемост.

В сряда от ведомството на Илко Семерджиев ще пратят екип в Пловдив, за да провери на място изпълнението на дадените указания, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

7-месечно бебе от "Столипиново" със симптоми на морбили

7-месечно бебе от "Столипиново" със симптоми на морбили

И две млади жени са със същите симптоми

От РЗИ-Пловдив информират Министерството на здравеопазването за 3 потвърдени случая на морбили. Освен 2-годишното дете от кв. "Столипиново", с морбили са и две жени от Пловдивска област - на 20 г. и на 24 г., които живеят в различни населени места. Диагнозата на тримата е лабораторно потвърдена в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести.

От здравното министерство създават координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности. В момента с приоритет се имунизират на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване.

В Пловдив спешно ваксинират срещу морбили

В Пловдив спешно ваксинират срещу морбили

След случая с двегодишното дете от кв. "Столипиново"

В страната се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари. Извършва се селективна имунизация. Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции.

Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация. Министерството на здравеопазването работи активно за бързото ваксиниране на неимунизираните деца в цялата страна и призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари.

Няма опасност от епидемия от морбили у нас, успокоява МЗ

Няма опасност от епидемия от морбили у нас, успокоява МЗ

3 196 случая на дребна шарка и 17 жертви в Румъния

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, като вирусът е разпространен по целия свят. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с катарални прояви на горните дихателни пътища, повишена температура и обща интоксикация, кашлица, зачервени и оточни конюнктиви.

Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, следва туловището и крайниците. Поради изразената интоксикация се засягат и други органи и системи - с наличие на тахикардия, хипотония, енцефалопатия, бронхопневмония.

2-годишно дете от Пловдив със съмнение за морбили

2-годишно дете от Пловдив със съмнение за морбили

На детето не е извършена задължителната имунизация на 13-месечна възраст

Източник на зараза е само човекът. Вирусът се съдържа в лигавицата на дихателните пътища и конюнктивалния секрет. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Последната епидемия в България бе регистрирана през 2009 - 2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая, като над 95 % от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето без данни за проведена имунизация.

Здравни инспекции съветват как да се предпазим от морбили

Здравни инспекции съветват как да се предпазим от морбили

Най-сигурният начин e чрез активна имунизация

Припомняме, миналата седмица от здравното министерство уверяваха, че няма опасност от епидемия от морбили у нас, каквато има в Румъния.