Две млади жени са приети в Инфекциозната клиника на Университетската болиница "Свети Георги" в Пловдив със съмнение за морбили. В болница е прието и 7-месечно бебе от квартал "Столипиново" със същите симптоми, съобщи БНР.

Няма опасност от епидемия от морбили у нас, успокоява МЗ

Няма опасност от епидемия от морбили у нас, успокоява МЗ

3 196 случая на дребна шарка и 17 жертви в Румъния

Едната пациентка е на 24 години от село Чешнигирово, а другата е на 20 години от село Злати трап. Точната диагноза ще бъде ясна до дни, след като станат известни резултатите от изпратените днес проби в Националната референтна лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести в София, уточниха от Регионалната здравна инспекция. Двете жени са със симптоми, които са характерни за острото инфекциозно заболяване.

До края на деня се очаква и окончателният резултат от изследванията и на 2-годишното дете от квартал "Столипиново", което също е със съмнение за дребна шарка и все още е на лечение в Пловдивската инфекциозна клиника.

Издирват всички близки на пациентите. Предприети са и всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването, уверяват от МЗ.

Здравни инспекции съветват как да се предпазим от морбили

Здравни инспекции съветват как да се предпазим от морбили

Най-сигурният начин e чрез активна имунизация

Личните лекари в Пловдив спешно издирват всички деца, на които не е поставена ваксина против морбили, съобщи bTV.Засега недостиг на ваксини няма, уверяват медиците.

Причината е, че 2-годишно дете от кв. "Столипиново" в града се разболя от морбили и беше настанено в Инфекциозна болница. В същото време в северната ни съседка - Румъния, има епидемия от морбили.

2-годишно дете от Пловдив със съмнение за морбили

2-годишно дете от Пловдив със съмнение за морбили

На детето не е извършена задължителната имунизация на 13-месечна възраст

По разпореждане на здравната инспекция прегледът на децата започва с проверка за поставени ваксини и най-вече за паротит, морбили и рубеола. Един от лекарите в поликлиниката в кв. "Столипиново" е д-р Жанета Демирева. В практиката си тя има около 3000 деца до 18-годишна възраст и казва, че част от тях нямат поставена ваксина против морбили.

В Пловдив спешно ваксинират срещу морбили

В Пловдив спешно ваксинират срещу морбили

След случая с двегодишното дете от кв. "Столипиново"

"Това не е поради отказ, а поради това, че са боледували по време възрастта, когато е трябвало да се постави ваксина и са отложени по временни медицински противопоказания", заяви Демирева.

В "Столипиново" повечето хора не са разбрали за болното от морбили дете, но нямат притеснения.

До края на месеца личните лекари трябва да докладват в здравната инспекция колко деца от списъците им са без задължителната ваксина срещу болестта.