Двегодишното дете, което беше диагностицирано с морбили, не е ваксинирано и идва в пловдивската циганска махала "Столипиново" от Германия през Румъния.

Случаят предизвика спешно указание от Министерството на здравеопазването към личните лекари да прегледат пациентските си листи и да поставят ваксина на всички, които нямат, съобщава Дарик радио. Заболяването, познато и като "дребна шарка", засяга предимно деца.

2-годишно дете от Пловдив със съмнение за морбили

2-годишно дете от Пловдив със съмнение за морбили

На детето не е извършена задължителната имунизация на 13-месечна възраст

Имунизацията срещу морбили, рубеола и паротит е в задължителния национален календар, на нея подлежат децата на 13 месеца и на 12 години. Морбили е силно заразно заболяване, може да причини усложнения, има силен интоксикационен период. Сред усложненията са бронхити, бронхопневмонии, менингоенцефалити. Последната голяма епидемия в национален мащаб беше през 2010 г. Тогава имаше и смъртни случаи, бебе в Монтана почина след усложнение от бронхопневмония.

Засега случаят в Столипиново е единичен, няма други, но РЗИ предупреждава личните лекари да внимават за признаци за морбили и при съмнение да насочват пациентите към инфекционисти.

Осигурена е ваксина за децата, които не са имунизирани. Освен личните лекари, децата могат да се ваксинират и в имунизационния кабинет на инспекцията.