Трябва да се знае, че тази епидемия от Морбили тръгна от Румъния, обхвана и други държави. Морбили има и в Унгария, коментира служебният здравен министър Илко Семерджиев от кабинета "Герджиков" в студиото на bTV. В Италия и Великобритания болните от морбили са под хиляда.

2-годишно дете от Пловдив със съмнение за морбили

2-годишно дете от Пловдив със съмнение за морбили

На детето не е извършена задължителната имунизация на 13-месечна възраст

В България са регистрирани само 2 случая на възрастни и на едно дете, уточни здравният министър.

В Пловдив спешно ваксинират срещу морбили

В Пловдив спешно ваксинират срещу морбили

След случая с двегодишното дете от кв. "Столипиново"

Около 92% е степента на имунизираност при нас. Най-сигурната среда срещу заболеваемост е когато над 95% от населението е имунизирано. Задължителният имунизационен календар не е случайност, каза Семерджиев.

Той припомни, че 24 деца са починали през 2009 година, когато имаше епидемия. Важно е децата да бъдат имунизирани, в среда на неимунизирани тази зараза се разпространява по-лесно.

7-месечно бебе от "Столипиново" със симптоми на морбили

7-месечно бебе от "Столипиново" със симптоми на морбили

И две млади жени са със същите симптоми

Бедният живот не е причина за болестта, каза Семерджиев. Тази година е осигурена 155 хил. дози ваксини, има и резерв от м.г.

Докладът, който разкрива нередности в дейността на Фонда за лечение на деца, е от 2 декември 2016 година. Фактът, че се обсъжда в края на март 2017 година, показва, че нещо не е много наред в комуникацията. В последния ден на управлението си Петър Москов (здравният министър в кабинета "Борисов-2") е изпратил доклада в прокуратурата, заяви служебният здравен министър.

Пилософ не бил уволнен, поискали оставката му

Пилософ не бил уволнен, поискали оставката му

Смята, че е заради Байрям

Смененият директор на Фонда - проф. Владимир Пилософ, не е център на неблагополучията, каза Семерджиев. Той е поставен в среда, където е могъл да взема решенията, които са му позволявали. Проблемът е в нормативния акт, каза Семерджиев и допълни, че е започнала процедура за обсъждане за промени на правилника, хората да не стават заложници как да се вземат решения.

Циганите винят мръсотията за морбилито в Столипиново

Циганите винят мръсотията за морбилито в Столипиново

Заразата щяла да се разпространи повече

Общественият съвет не е административен орган, трябва да се върне в сферата на консултациите. Медицината е наука по дефиниция и изкуство по практика, припомни той.

За случая с 9-годишния Байрям, който трябва да замине за трансплантация в Германия, Семерджиев каза, че е имало над 10 несъответствия в комплекта с документите му.
Здравното министерство довърши работата на Фонда. Общественият съвет и директорът на фонда не бяха съобразили, че бабата на детето не е придружител, а е донор - т.е. друг пациент. Не бяха осигурили дори формуляр S-2 за втория пациент, каза Семерджиев.

Той повтори, че правилникът не позволява прецизна работа на Фонда. Тези, които са допускали нарушения, получиха своята публична критика, каза Семерджиев.

Смяната на Тодоров - беше оставен в борда на "Пирогов", незнайно защо реши да подаде оставка от позицията национален консултант. В болниците, където има прекомерно натрупване, ще има освежаване. Уволнения чухте ли да има, запита Семерджиев.

Новото ръководство на "Пирогов" встъпи в длъжност

Новото ръководство на "Пирогов" встъпи в длъжност

Контрольор ще следи дейностите на "Пирогов" и "Служба по трудова медицина"

Пръстовият идентификатор дори не изпълни икономическите очаквания на Москов, каза Семерджиев относно спора за задължителното въвеждане на пръстовия идентификатор за прием в болниците. Истината е в отчета на НЗОК. Там се съдържат числата, останалото е говорене в публичното пространство, каза служебният здравен министър в отговор на думите на своя предшественик, който защитава въведения от него пръстов идентификатор.